Barva oceánů se za posledních 20 let změnila. Může za to klima

Barva oceánů se za posledních 20 let změnila. Může za to klima
Fotografie: unsplash.com
  • Barvu nepatrně změnilo 56 % světových oceánů
  • Studie byla provedena na základě sondy Aqua, která pozoruje oceány už 21 let
  • Změny barev jsou důsledkem změn v planktonových společenstev, což může narušit celý vodní ekosystém

Vědci z MIT, Národního oceánografického centra ve Spojeném království i další instituce zaznamenali za posledních 20 let změny v barvě oceánů, a to nejspíše kvůli změnám klimatu. Podle sciencedaily.com jde pouze o malé změny, ale vyskytly se ve více než 56 % světových oceánů, což je plocha, která převyšuje celkovou rozlohu pevniny na Zemi. Největší změna pak byla zaznamenána v tropických oblastech, kde se oceány zabarvují do zelena, což značí změny ekosystému. Ačkoliv vědci nemohou zatím s jistotou sdělit, co za změnou stojí, nejpravděpodobnější je změna klimatu, kterou způsobují lidé.

Prováděla jsem simulace, které mi léta říkaly, že k těmto změnám v barvě oceánu dojde. Vidět, jak se to skutečně děje, není překvapivé, ale děsivé. A tyto změny jsou v souladu s lidmi vyvolanými změnami našeho klimatu,“ uvedla spoluautorka studie Stephanie Dutkiewicz. Horní barvu oceánů určuje to, co v jeho horních vrstvách najdeme. Pokud je voda modrá, většinou to značí málo života. Čím je voda zelenější, tím více v ní najdete života, zejména pak fytoplanktonu, který obsahuje zelené barvivo chlorofyl a dokáže zachytávat oxid uhličitý. Je také velmi důležitý pro mořský život, jelikož je pro mnoho ryb i savců potravou.

Zveřejněná studie na nature.com byla vytvořena za pomoci spektroradiometru s mírným rozlišením (MODIS), který má satelit Aqua. Ten sleduje oceány v sedmi viditelných vlnových délkách už 21 let. Pro lidské oko jsou rozdíly tak malé, že se mohou jevit jako jedna barva, satelit je však dokáže rozlišit. PhD B. B. Cael provedl analýzu nasbíraných dat mezi lety 2002 až 2022, kdy nejdříve zjišťoval, jak se oceán mění během roku a následně pak zjišťoval, jak se barvy mění v průběhu dvou desetiletí.


Barva oceánů se změnila a nemůžeme říci jak. Ale můžeme říci, že změny barev odrážejí změny v planktonových společenstvech, které ovlivní vše, co se živí planktonem. Změní se i to, kolik oceán pohltí uhlíku, protože různé druhy planktonu mají různé schopnosti. Nejsou to jen modely, které předpovídají, že k těmto změnám dojde. Nyní vidíme, že se to děje, a oceán se mění,“ řekla Dutkiewicz. Další monitorování barev oceánů přinese mise NASA Plankton, Aerosol, Cloud, ocean Ecosystem (PACE), která odstartuje příští rok v lednu. Sonda bude schopna měřit barvy oceánů ve více vlnových délkách, než kterýkoliv nynější satelit.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze