Podle vědců dojde kolem roku 2050 ke zhroucení oceánských proudů

Podle vědců dojde kolem roku 2050 ke zhroucení oceánských proudů
Fotografie: unsplash.com
  • Pokud nedojde k omezení skleníkových plynů, oceánské proudy se zastaví s jistotou na 95 %
  • Vědci pracovali s daty mezi lety 1870 až 2020 a zjistili, že jsou proudy nestabilní
  • Cirkulace vody je důležitá pro přerozdělování tepla, chladu a srážek

Oceánské proudy jsou pro Zemi nezbytné – přerozdělují teplo, chlad a srážky mezi tropy a nejsevernějšími částmi Atlantiku. Nový výzkum vedený přírodovědeckou fakultou v Kodani však poukazuje na to, že se tyto proudy v rámci několika desetiletí zastaví, pokud současné emise skleníkových plynů zůstanou takové, jaké jsou. Pro výpočet použili vědci údaje o teplotě oceánu za posledních 150 let, kdy zjistili, že oceánský proud Atlantic Meridional Overturning Circulation (AMOC) se s jistotou 95 % zhroutí mezi lety 2025 až 2095, přičemž nejvyšší pravděpodobnost je v roce 2057.

Pokud se tak stane, dojde k výraznému oteplení v tropech a vznikne více bouřek u severního Atlantiku. „Ukončení AMOC může mít velmi vážné důsledky pro zemské klima, například tím, že změní způsob globální distribuce tepla a srážek. Zatímco ochlazení Evropy se může zdát méně závažné, protože se zeměkoule jako celek otepluje a vlny veder se objevují častěji, toto zastavení přispěje ke zvýšenému oteplování tropů, kde rostoucí teploty již způsobily náročné životní podmínky,“ uvedl profesor Peter Ditlevsen. Výsledek výzkumu tak poukazuje na to, že je potřeba co nejrychleji globálně snížit emise skleníkových plynů.

Naše planeta už jednou podle CNN zastavení oceánských proudů zažila, a to více jak před 12 000 lety, kdy došlo k rychlému tání ledovců a následnému zastavení proudů. To mělo za následek teplotní výkyvy na severní polokouli až o 15 °C během 10 let. Pokud tedy AMOC přestane proudit, pocítili by to všichni lidé na planetě. Nová studie tak vyvrací zprávu Mezivládního panelu OSN z roku 2019, kdy bylo předpovězeno, že do roku 2100 je zastavení oceánských proudů nepravděpodobné.


Autoři studie se zaměřili na to, jaké byly povrchové teploty moře v severním Atlantiku jižně od Grónska mezi lety 1870 až 2020. V těchto místech je totiž oceán ohříván pomocí proudu, který sem transportuje vodu z tropů a pokud tedy dochází k ochlazení, proud slábne. Podle vědců se proudy stávají nestabilními a tyto signály je tak vedli k předpovědi, že dojde k jejich zastavení daleko dříve, než se původně předpokládalo.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze