Pacient, kterému byla transplantována prasečí ledvina, po měsíci zemřel

Pacient, kterému byla transplantována prasečí ledvina, po měsíci zemřel
Fotografie: unsplash.com
  • Ledvinu pacientovi lékaři transplantovali v březnu a v dubnu byl propuštěn do domácí léčby
  • Nemocnice uvedla, že nic nenasvědčuje tomu, že by umřel na následek transplantace
  • Xenotransplantace je teprve v počátcích a pacienti s ní musí souhlasit

Rick Slayman se stal v březnu prvním člověkem, kterému byla transplantována geneticky upravená prasečí ledvina. Tato možnost mu byla nabídnuta poté, co mu lékaři diagnostikovali terminální stádium onemocnění ledvin. Již dříve mu byla transplantována ledvina od dárce, ta ale po několika letech začala selhávat a Slayman byl odkázaný od roku 2023 na dialýzu. I přes to, že po měsíci od xenotransplantace zemřel, se stal prvním žijícím příjemcem geneticky upravené prasečí ledviny.

Dvaašedesátiletý muž byl v dubnu propuštěn do domácí léčby a lékaři věřili, že by ledvina mohla fungovat roky. Nemocnice uvedla, že nic nenasvědčuje tomu, že by jeho smrt byla důsledkem transplantace. „Pan Slayman bude navždy považován za maják naděje pro bezpočet pacientů po transplantaci po celém světě a jsme hluboce vděční za jeho důvěru a ochotu pokročit v oblasti xenotransplantací,uvedla nemocnice Massachusetts General, kde byl pacient operován.

Xenotransplantace je teprve v počátcích a pacienti, kteří souhlasí s operací, ji podstupují dobrovolně a jsou seznámeni s možnými následky. Podle livescience.com Slyaman dostal prasečí ledvinu s upravenými geny tak, aby imunitní systém po transplantaci na ledvinu neútočil. Kromě toho bral také imunosupresivní léky, které brání odmítnutí orgánu.


Ledvina není první nelidský orgán, který byl transplantován. V roce 2022 byla provedena první xenotransplantace prasečího srdce. Muž ale krátce po operaci zemřel, a to kvůli infekci. Geneticky upravené prasečí srdce bylo ale od té doby transplantováno již několika lidem. Geneticky upravené orgány nebudou ale v budoucnu nejspíše nic neobvyklého. Lidé po celém světě čekají někdy i roky na darování orgánu a vědci tak hledají způsob, jak tento nedostatek nahradit.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze