Lékařům se podařilo úspěšně pacientovi transplantovat prasečí ledvinu

Lékařům se podařilo úspěšně pacientovi transplantovat prasečí ledvinu
Fotografie: unsplash.com
  • Xenotransplantace byla provedena 16. března v Massachusetts General Hospital
  • Pacientovi byla transplantace nabídnuta poté, co jeho již transplantovaná ledvina začala selhávat
  • Orgány od geneticky modifikovaných prasat jsou teprve v začátcích

Na světě je čím dál více pacientů, kteří čekají na transplantaci orgánů. Těch je ale stále nedostatek, a tak vědci hledají jiné možnosti, jak náhradní orgány získat. Nejvhodnějším zvířetem je prase, jelikož má podobně velké orgány. Pořád se ale jedná o jiný živočišný druh, a tak bylo potřeba nejdříve prase geneticky modifikovat. A tento pokrok se nyní lékařům podařil a úspěšně prasečí ledvinu transplantovali 62letému pacientovi, kterému bylo diagnostikováno terminální stádium onemocnění ledvin.

Takzvaná xenotransplantace byla provedena podle CNN 16. března v Massachusetts General Hospital. Jedná se zároveň o nemocnici, kde byla v roce 1954 provedena první transplantace ledviny. Prasečí ledvinu dostal pacient Rick Slayman, který pracuje jako manažer Massachusettského ministerstva dopravy. Ten dostal lidskou ledvinu již v roce 2018, ale po pěti letech začala selhávat a v roce 2023 musel znovu podstupovat dialýzu.

Ve chvíli, kdy mu lékaři diagnostikovali onemocnění ledvin v posledním stádiu, mu bylo zároveň navrhnuto, aby vyzkoušel prasečí ledvinu. „Viděl jsem to nejen jako způsob, jak mi pomoci, ale také jako způsob, jak poskytnout naději tisícům lidí, kteří potřebují transplantaci, aby přežili,“ uvedl Slayman v prohlášení. Ačkoliv lékaři ve čtvrtek uvedli, že se pacientovi po zákroku vede dobře, zmínili i skutečnost, že xenotransplantace ještě není zcela prozkoumána.


Jde již o třetí prasečí orgán, který dostal člověk. V prvních dvou případech se jednalo o srdce, která byla transplantována lidem, pro které to byla poslední možnost. Jednalo se udělení výjimek pro lidi, pro které neexistuje již jiné řešení. V obou případech ale lidé do několika týdnů zemřeli i přesto, že po operaci se jim vedlo dobře. Xenotransplantace je teprve ve svých počátcích, ale předpokládá se, že v rámci desetiletí se bude jednat o běžnou lékařskou praxi, která zachrání tisíce životů.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze