Možná to znáte – po letech pití slazených limonád jste se rozhodli udělat změnu a přejít na vodu, protože je zdravější. Jenže očekávané benefity se nedostavily. Pokud jste místo sladkých perlivých nápojů zvolili perlivou vodu nebo minerálku, mohou zažívací potíže přetrvávat. Na vině totiž nemusí být cukr, ale samotné bublinky.
Čím se nápoje sytí?
Asi jste už slyšeli o oxidu uhličitém se vzorcem CO₂. Právě oxidem uhličitým jsou nápoje běžně sycené, právě on v nich tvoří ony bublinky. Záleží samozřejmě i na míře nasycení, proto máme perlivé, případně jemně perlivé nápoje. CO₂ se v kapalině rozpouští a vytváří kyselinu uhličitou. Ta způsobuje charakteristickou štiplavost a lehkou kyselost perlivých nápojů. Po vypití nápoje dochází v těle k několika procesům:
Co sycení způsobuje?
- Rozpínání žaludku – bublinky uvolňují plyn, což může vést k pocitu plnosti nebo nadýmání.
- Stimulace žaludečních šťáv – oxid uhličitý může podpořit produkci žaludeční kyseliny, což může být prospěšné i problematické v závislosti na citlivosti jednotlivce.
- Říhání nebo nadýmání – plyn, který se neuvolní říhnutím, může pokračovat do střev a způsobit nadýmání či diskomfort.
A jak perlivé nápoje ovlivňují trávení?
Trávení je komplikovaný proces, kterému můžeme buď pomoci, nebo naopak uškodit. Jak asi tušíte, oxid uhličitý trávení příliš neprospívá. Oxid uhličitý se uvolňuje v žaludku a může způsobit nepříjemné pocity nadmutí. Někteří lidé jsou citlivější na roztažení žaludku, což vede k tlaku nebo dokonce k bolesti. Jak už víme, sycení stimuluje žaludeční šťávy – to samo o sobě nevadí, pro některé jedince může jít naopak o benefit. Lidé s citlivějším zažíváním, případně refluxem, však mohou pociťovat problémy, respektive zhoršení jejich příznaků. Perlivé nápoje totiž mohou oslabit dolní jícnový svěrač, což zvyšuje riziko zpětného toku žaludeční kyseliny do jícnu. To může vést k pálení žáhy, které je častější u lidí trpících gastroezofageálním refluxem.
Kyselina uhličitá dále může dráždit žaludeční sliznici, a to zejména u lidí s gastritidou nebo vředy, u zdravé populace tento efekt není významný ani zvlášť nebezpečný. Dobrou zprávou je, že sycení neovlivňuje střevní mikrobiom, který je pro správné trávení nezbytný.
Jak je to tedy se sycenými vodami?
Jedno je jisté – sycené vody jsou stále lepší variantou než sycené a slazené limonády. Vždy je dobré kontrolovat složení – například i neslazené a nesycené vody mohou při časté konzumaci způsobit nějaké problémy, zvláště pokud jsou minerální – tedy s vysokým obsahem minerálů. Ne všechny je tělo schopno efektivně využít a ty se mohou časem usazovat a způsobit třeba ledvinové kameny. Ideální variantou je nápoje střídat – pokud si nemůžete sycené nápoje odpustit, vsaďte na jemně sycené. Pokud si nemůžete odpustit minerální vody, zkuste je střídat s těmi, které mají nižší obsah minerálních složek.
Chybu neuděláte ani s kohoutkovou vodou – díky přísným regulacím je kohoutková voda v České republice kvalitní. Sycené nápoje si lze připravit s vhodným přístrojem i v domácích podmínkách. Výhodou je, že míru sycení můžete přímo ovlivnit – a to klidně i u kohoutkové vody.
Bonus na závěr: myslete i na teplotu!
Teď v zimě asi nehrozí, že byste nápoje konzumovali pouze ledové, ale co v létě? Chlazené nápoje s teplotou blížící se nule sice mohou fungovat jako dokonalé osvěžení, ovšem pro žaludek není taková teplota nápoje ideální. Když vypijete velmi chladný nápoj, vaše tělo se snaží rychle vyrovnat teplotní rozdíl, což může vést k několika reakcím, například k dočasnému zpomalení krevního oběhu v oblasti trávicího traktu, což může zpomalit trávení.
Větším problémem je rozklad trávicích enzymů, které zpracovávají například tuky. Enzymy se dobře mísí v obsahu, který má přirozenou teplotu, v ledové vodě však může dojít k narušení vstřebávání, což může opět způsobit zažívací potíže, dokonce i změnu barvy stolice. Navíc, pokud se prudce ochladí sliznice v ústech a krku, může to u některých lidí vyvolat bolest hlavy nebo pocit nevolnosti. I v létě jsou optimální nápoje maximálně vlažné. Pokud si přesto nechcete odpustit ledové nápoje, je dobré je pít pomalu, aby nedošlo k šokové reakci.
Ať už jde o teplotu, množství bublinek nebo celkovou konzumaci perlivých nápojů, důležitá je umírněnost.