Jak tělo signalizuje dehydrataci? Únava, bolest hlavy a další varovné příznaky

Jak tělo signalizuje dehydrataci? Únava, bolest hlavy a další varovné příznaky
Fotografie: unsplash.com
  • Dehydratace hrozí u starších lidí, kteří nepociťují žízeň, a také u malých dětí
  • Pozor je také potřeba dávat při horečnatých a průjmových onemocnění
  • Voda je důležitá pro správné fungování a tělo bez ní velmi rychle začne strádat

I když už začalo září, venku se teploty stále pohybují vysoko a meteostanice hlásí naměřené rekordy. Pokud nemáte možnost schovat se do klimatizované místnosti, pak se nejspíše už těšíte, až se ochladí. Velká vedra nedělají našemu tělu dobře a důležité je pravidelně doplňovat tekutiny, jelikož se více potíme, abychom se ochladili. Ve většině případů sami na sobě poznáme, že jsme dehydratovaní a potřebujeme se napít. Starší lidé nebo malé děti ale tuto potřebu mít úplně nemusí. Jak tedy poznat, že je naše tělo už dehydratované?

Co je to dehydratace?

Jedná se o stav těla, kdy už ztratilo příliš tělesných tekutin a není schopné fungovat normálně. Zpravidla k dehydrataci dochází při horečkách, průjmech, zvracení a velkých vedrech. První reakcí těla je žízeň, pokud se ale jedná o staršího člověka, nemusí mít pocit žízně. Stejně jako malé dítě, které neumí říct, že potřebuje tekutiny. V těchto případech je tedy potřeba myslet na to, aby se množství tekutin kontrolovalo.

Podle Cleveland Clinic je lidské tělo tvořeno ze 78 % z vody. Mozek je asi ze 73 % voda, stejně jako srdce. Voda je pro fungování těla nepostradatelná a bez ní tělo začne velmi rychle strádat. Voda pomáhá zbavit tělo odpadu, pomáhá při rozvádění kyslíku do celého těla, reguluje tělesnou teplotu a má na starosti další nezbytné procesy.

Kohoutková voda

Příznaky dehydratace

Pokud člověk nepociťuje žízeň, měl by si hlídat denní příjem vody. Ačkoliv to v těchto horkých dnech láká k nejrůznějším limonádám a pivu, nejlepší je na zahnání žízně voda. Jako první příznaky se u malých dětí podle mayoclinic.org dostaví apatie a podrážděnost, děti také pláčou bez slz a méně močí. Mohou mít také propadlé tváře či oči.

U dospělých můžeme při dehydrataci pozorovat méně časté močení, bolest hlavy, závratě, zmatečnost a únavu. Dehydrataci také můžete poznat ze hřbetu ruky, kdy za kloubem prstu stisknete k sobě menší kus kůže – pokud se jen velmi pomalu vrací, je to příznak dehydratace. U starších lidí je ale potřeba počítat se sníženou elasticitou.

Největší pozor je potřeba dávat při horečnatých a průjmových onemocnění, kdy se člověk do dehydratace dostane velmi rychle. Proto pokud vy nebo váš blízký má průjem déle než 24 hodin a není schopný v sobě udržet tekutiny, je potřeba vyhledat lékaře.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze