Jak dlouho ve skutečnosti přežijeme bez jídla a pití? Záleží na mnoha faktorech

Vyvracíme nejčastější mýty
Jak dlouho ve skutečnosti přežijeme bez jídla a pití? Záleží na mnoha faktorech
Fotografie: unsplash.com
  • V případě nedostatku vody i jídla se rychle dostavují následky, které naše tělo velmi špatně snáší
  • To, jak dlouho člověk přežije, záleží na věku, pohlaví, váze i místě, kde se nachází
  • Dlouhodobé strádání může vést k pozdějším zdravotním problémům a předčasné smrti

V dnešním díle o mýtech se zaměříme na lidské tělo. To dokáže vydržet neuvěřitelné věci a lidé jsou tak schopni přežít v nejrůznějších situacích, kdy doslova balancují mezi životem a smrtí.

Hlavním zdrojem pro život je jídlo a pití. Co když se ale ocitneme v situaci, kde nemáme možnost ani jednoho z toho? Naše tělo začne strádat, a to rychle. Všeobecně se uvádí, že člověk dokáže přežít bez vody tři dny a bez jídla tři týdny. Pokud se ale zamyslíme hlouběji, je jasné, že záleží na více faktorech, které přežití mohou výrazně ovlivnit.

Co se začne dít s tělem bez vody a jídla?

Jídlo je energie, bez něj ji tedy tělo rychle ztrácí. Když přestanete jíst, tělo začne brát ze zásob a zároveň začne s energií šetřit jen na nejnutnější výdaje – fungování orgánů. Podle medicinenet.com mozek zpravidla spotřebuje až pětinu celkové energie za den a při hladovění jsou tak jeho funkce ovlivněny a funguje hůře. Člověk může mít následně problémy se spánkem či soustředěním. Postupně pak dochází ke snížení funkcí ostatních orgánů, což způsobuje bolesti, křeče, migrény a celkovou slabost.

Bolest hlavy

V případě nedostatku vody se následky dostavují velmi rychle. Bez vody není mozek schopen správně fungovat a nejsme schopni správně přemýšlet a provádět i jednoduché úkony. Dehydratace se projeví na moči, která se zabarví do velmi tmavě žluté až hnědé. Tělo totiž začne schraňovat vodu v krvi a moč je tak koncentrovaná. Dostaví se také velmi silná bolest hlavy a následně dochází k omdlévání. Orgány bez vody začnou postupně selhávat, až je tělo zcela vyčerpané a srdce již není schopno dále pumpovat hustou krev.

Jak dlouho vydržíme bez vody?

Na tuto otázku neexistuje jednoznačná odpověď, jelikož každé tělo je jiné a záleží také na tom, kde se nacházíme. Podle medicalnewstoday.com výdrž ovlivňuje stáří, celkové zdraví, váha, výška, pohlaví i to, jakou aktivitu vynakládáte. Pokud se budete nacházet v místě, kde je teplo a vlhko, budete se více potit a dehydratace nastane mnohem rychleji než při běžných teplotách. V extrémních případech, kdy již lidé mají velkou žízeň, jsou schopni vypít vlastní moč. To může pomoci prodloužit dobu, kdy se tělo obejde bez vody. Ačkoliv se tedy uvádí jako průměr přežití bez vody tři dny, někteří lidé jsou schopni toto číslo klidně zdvojnásobit.

A jak je to s jídlem?

Pokud bychom měli přístup k vodě, ale ne k potravě, naše tělo dokáže vydržet mnohem déle. Opět ale záleží na dalších faktorech, které přežití mohou prodloužit, ale i výrazně zkrátit. Neexistuje žádná přesná odpověď, jak dlouho můžete žít bez jídla. Ovlivňujícími faktory jsou zdravotní stav, věk, váha i pohlaví. Jak uvádí healthline.com, pokud máte přístup k vodě, můžete bez jídla přežít i tři měsíce. Takové vyhladovění ale může mít v budoucnu dopady na celkovou délku života. V závislosti na dlouhém hladovění mohou později vznikat problémy s imunitou, zažívacím traktem a může podpořit vznik rakoviny.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze