Pivo je prospěšné pro střevní mikroflóru mužů

Pivo je prospěšné pro střevní mikroflóru mužů
Fotografie: unsplash.com
  • Konzumace jednoho malého piva denně udržuje zdravou střevní mikroflóru
  • Díky tomu se snižuje riziko rozvoje některých chronických onemocnění

Vědci v nové studii zveřejněné v odborném časopise Journal of Agriculture and Food Chemistry zjistili, že muži, kteří konzumují jeden ležák denně (alkoholický i nealkoholický), si udržují zdravou střevní mikroflóru. To následně vede ke snížení rizika rozvoje některých chronických onemocnění.


Výzkumu se zúčastnilo 19 mužů ve věku od 23 do 58 let rozdělených do dvou skupin. Všichni účastníci během studie nesměli měnit svou fyzickou aktivitu ani stravovací návyky. Každý den k večeři vypili 330ml láhev alkoholického nebo nealkoholického piva po dobu čtyř týdnů. Na konci tohoto období měly obě skupiny rozmanitější kolonii zdravých střevních mikrobů.

„Jedno pivo denně, s alkoholem nebo bez něj, lze využít ke zlepšení naší mikroflóry jako součást dobře vyvážené stravy,“ uvedla jedna z autorek studie profesorka Ana Faria pro news.sky.com. Předchozí studie ukázaly, že přítomnost většího počtu bakterií v těle snižují riziko rozvoje chronických onemocnění, jako jsou srdeční choroby nebo cukrovka.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze