Umělá inteligence už i vaří české pivo. Jmenuje se Cybeer

Umělá inteligence už i vaří české pivo. Jmenuje se Cybeer
Fotografie: Marina Zaharkina, unsplash.com
  • ChatGPT navrhl recept i pomáhal sládkům s vařením
  • Už první pokus byl „pitelný“, pátá verze se dostane jako speciál mezi zákazníky
  • Pivo v sobě kombinuje dva protichůdné styly

V září dostali prazdrojští sládci pomocníka – recepturu, ale i kampaň ke speciálu programu Volba sládků navrhli ve spojení s umělou inteligencí. Ta jim pomohla zkombinovat dva odlišné pivní styly: tradiční český ležák a moderní New England IPA. Tak vzniklo pivo Cybeer, pivo s dobrou pitelností a tělem typickým pro české ležáky a výrazným zákalem a džusovitostí s grapefruitovými tóny charakteristickými pro styl NEIPA.

Jako pomocník byl využit notoricky známý ChatGPT. Po zadání jednoduchého příkazu přišla umělá inteligence s receptem, který uvařili experti ve Velkých Popovicích. Už první pokus byl „pitelný“, ale nesplňoval zcela zadání. Sládci postupně upřesňovali své zadání a už pátý pokus byl finální.

Cybeer

Uvařili jsme pět zkušebních várek, než se podařilo pivo, se kterým jsme byli spokojeni. V každé nové várce jsme zpřesňovali zadání pro AI a upravovali recepturu. Řešili jsme kvašení, optimalizaci typického zákalu, typ kvasinek i použité chmely. Umělá inteligence sice může navrhnout atraktivní recepturu, ale pak následují složité fáze samotného vaření piva. Je potřeba kontrolovat suroviny, sledovat proces kvašení a mnoho dalšího. Výroba piva je zkrátka komplikovaný živý proces, na který musí stále dohlížet člověk. Sládci se o práci určitě bát nemusí“, popisuje proces vrchní sládek programu Volba sládků Tomáš Pokorný.

Nefiltrovaný speciál Cybeer obsahuje 5 % alkoholu. Pivo má ležákový základ, ale zároveň džusovitý charakter ve stylu NEIPA, proto jsou po napití nejprve cítit jemné grapefruitové tóny, které přechází v příjemnou hořkost dodanou anglickými chmely Olicana, Godiva a Harlequin. Těm sekunduje Citra a Žatecký poloraný červeňák. Nově vzniklé pivo má světlou barvu (16 EBC), hořkost se pohybuje ve střední kategorii (31 IBU).

Načepovaný speciál Cybeer bude v nabídce v září ve vybraných hospodách po celé České i Slovenské republice. Seznam všech míst je na stránce volbasladku.cz.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze