AI vypomohla belgickým sládkům vylepšit chuť jejich piva

AI vypomohla belgickým sládkům vylepšit chuť jejich piva
Fotografie: unsplash.com
  • Vědci analyzovali 250 belgických piv různých druhů
  • Podle nich ale stále zůstane důležitá práce sládka
  • V Česku používají AI například v restauraci Triton nebo v rodinné čokoládovně Herufek

Belgičtí vědci se rozhodli využít sílu umělé inteligence k tomu, aby zlepšili chuť tamních piv. Zásadní ale podle nich i nadále zůstane zručnost sládka, píše britský list The Guardian. AI využili i sládci v Česku, umělá inteligence se ale podílela například i na výrobě čokolády.

AI by podle šéfa výzkumného týmu Kevina Verstrepena z univerzity KU Leuven mohla pomoci rozklíčovat složité vztahy, které jsou součástí lidského vnímání vůní. „Pivo, stejně jako většina potravin, obsahuje stovky různých aromatických molekul, které zachytí náš jazyk a nos, a náš mozek je pak spojí do jednoho obrazu. Tyto sloučeniny se však navzájem ovlivňují, takže to, jak vnímáme jednu z nich, závisí také na koncentraci ostatních,“ uvedl. Vědci analyzovali chemické složení 250 belgických piv 22 různých stylů, včetně ležáků, ovocných piv, světlých piv, západoflanderských piv a nealkoholických piv.

Umělá inteligence dokáže v potravinářském průmyslu optimalizovat výrobní procesy i výsledné produkty, včetně pivovarnictví. Již minulý rok sládci Prazdroje vytvořili pivo pro Volbu sládků s pomocí ChatGPT. Výsledek spojoval to nejlepší z tradičního českého ležáku a moderního pivního stylu New England IPA (NEIPA),“ řekl ředitel České asociace AI Lukáš Benzl.


Strojové učení předpoví chuť

Na základě různých souborů dat tým sestavil modely založené na strojovém učení, aby předpověděl, jak bude pivo chutnat a jak si ho budou lidé vážit. Výsledky pak použili k vylepšení stávajícího komerčního piva. Výsledky ukázaly, že přídavky zlepšily hodnocení alkoholických i nealkoholických piv ve všech ukazatelích, včetně sladkosti, těla a celkové chuti. V jiných gastro oborech můžeme najít také celou řadu zajímavých experimentů.

Rodinná řemeslná čokoládovna Herufek z Čejče například na Vánoce připravila s pomocí AI speciální čokoládu. Na novém menu pražské restaurace Triton se také podílela AI. Degustační menu navržené umělou inteligencí СhatGPT vyzkoušela také rodinná restaurace SOVA na Vinohradech. „Nepředpokládám, že by se využívání AI promítlo do ceny jídel či nápojů. Umělá inteligence se ale může brzy stát významným pomocníkem sládků i šéfkuchařů,“ uvedl Lukáš Benzl.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze