Po půlnoci odstartuje mise EarthCARE. Studovat bude mraky a aerosoly v atmosféře

Po půlnoci odstartuje mise EarthCARE. Studovat bude mraky a aerosoly v atmosféře
Fotografie: ESA
  • Živé vysílání ESA spustí 23:30 SELČ, start je naplánován 20 minut po zítřejší půlnoci
  • Družice je vybavena čtyřmi přístroji, které budou mezi sebou spolupracovat
  • EarthCARE poskytne nový pohled na interakce mezi mraky, aerosoly a srážkami

Dnes v pozdních večerních hodinách odstartuje mise Evropské kosmické agentury (ESA) ve spolupráci a Japonskou kosmickou agenturou (JAXA). Živé vysílání ESA spustí ve 23:30 středoevropského času a raketa Falcon 9 od SpaceX odstartuje z Vandenbergrovi základny vesmírných sil v Kalifornii. Start se očekává asi 20 minut po zítřejší půlnoci. Na oběžnou dráhu bude vypuštěna družice EarthCARE, která bude studovat mraky a aerosoly a zjišťovat, jakou hrají roli při zahřívání a ochlazování zemské atmosféry.

EarthCARE bude poprvé měřit vertikální profily částic mraků a aerosolů a jejich rychlost pádu – což poskytuje nový pohled na interakce mezi mraky, aerosoly a srážkami. Bude také registrovat rozložení kapiček vody a ledových krystalků a způsob jejich transportu v oblacích. Tyto základní údaje zlepší přesnost modelů vývoje oblačnosti a jejich chování, složení a interakce s aerosoly, stejně jako zlepší budoucí klimatické modely a podpoří numerickou předpověď počasí,uvedla ESA v popisu mise. Družice EarthCare bude obíhat Zemi ve výšce 400 km. Takto nízká oběžná dráha byla zvolena proto, aby se optimalizovalo využití přístrojů.

Družice je vybavena celkem čtyřmi přístroji, které mezi sebou budou spolupracovat a poskytovat tak co nejpřesnější údaje. Atmosférický lidar vážící půl tuny, dokáže generovat vlastní zdroj světla a může tak skenovat atmosféru. Jedná se o přístroj, který vysílá laserový paprsek ultrafialové vlnové délky, který je nejvhodnější pro atmosférická měření.


Dalším přístrojem je radar pro profilování mraků, který pronikne skrze mraky a lehký déšť a poskytne tak detailní pohled na strukturu, rychlost, velikost částic a obsah vody. Pomůže tak pochopit, jak se tvoří a rozptylují mraky, což upřesní předpovědi počasí. Dalším přístrojem je multispektrální snímač, který bude za pomoci dvou kamer snímat zemský povrch. Posledním přístrojem je širokopásmový radiometr. Ten poskytne přesná měření odráženého slunečního a emitovaného tepelného záření.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze