Evropa bude vypouštět kosmické lodě na raketě Falcon 9 od SpaceX

Evropa bude vypouštět kosmické lodě na raketě Falcon 9 od SpaceX
Fotografie: NASA
  • Evropa aktuálně nemá žádnou nosnou raketu na vypouštění nákladu do vesmíru
  • Dříve využívala raketu Sojuz, což je nyní nemožné
  • ESA se již minulý rok domluvila na vypuštění dvou misí na raketě Falcon 9 a nejspíše přibudou další

Nosná raketa Ariane 5 má za sebou poslední let a Evropa je nyní bez raket, které by mohly do vesmíru vynést užitečná zatížení. Ariane 6 je stále ve vývoji a její první start se předpokládá nejdříve na příští rok. Dříve bylo možné využívat ruské rakety Sojuz, ale po napadení Ukrajiny a uvalení sankcí již není možné tyto služby využívat. Než tedy bude nová raketa připravena, bude Evropa využívat služeb SpaceX a vynášet kosmické lodě na raketě Falcon 9.

Kromě rakety Ariane je v záloze i menší nosná raketa Vega C. Ta však byla po selhání při startu minulý rok v prosinci uzemněna a doposud nevzlétla, jelikož se stále řeší anomálie, která vznikla při testu motoru Zefiro 40, který je na této raketě připevněn. Starší verze rakety Vega, která využívá jiný motor, by měla být obnovena v září. Není však schopna pokrýt starty, které jsou již naplánované a navíc je určena pro menší náklad.

Nedostatek raket donutil Evropskou kosmickou agenturu (ESA) k tomu, že v říjnu minulého roku přesunula dvě mise na raketu Falcon 9. První byla mise Euclid, která odstartovala 1. července a původně měla vzlétnout na raketě Sojuz a druhou misí je Hera, která je naplánována na říjen 2024. Původně měla být vypuštěna na Ariane 6, ale již nyní je jasné, že nebude včas připravena. Hera zamíří k asteroidu Dimorphos, který byl zasažen kosmickou lodí DART v září minulého roku. Představitelé ESA podle spacenews.com také uvedli, že se SpaceX řeší i další starty pro vypuštění satelitů Galileo.


Generální ředitel ESA Josef Aschbacher po startu mise Euclid projevil se SpaceX spokojenost. „SpaceX byl velmi proaktivní, velmi rychlý a velmi profesionální při poskytování této startovací služby. A jsem nyní velmi šťastný, že se start podařilo úspěšně provést,“ uvedl na brífinku a dodal že jakmile budou rakety Ariane 6 a Vega C k dispozici, bude krize s vypouštěním raket z Evropy zažehnána.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze