Raketa Falcon Heavy vypustila meteorologickou družici pro NOAA

Raketa Falcon Heavy vypustila meteorologickou družici pro NOAA
Fotografie: NASA/SpaceX
  • Družice GOES-19 byla čtvrtou a zároveň poslední pro dokončení konstelace GOES-R
  • Falcon Heavy se skládá ze tří prvních stupňů rakety Falcon 9
  • Při tomto letu nedošlo k obnovení centrálního stupně z důvodu spotřeby paliva

Včera v nočních hodinách odstartovala z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě raketa Falcon Heavy, na jejímž vrcholu nesla meteorologickou družici nové generace Národního úřadu pro oceán a atmosféru (NOAA). Družice GOES-U je čtvrtou a zároveň poslední ze série GOES-R. Podle NASA bude trvat přibližně dva týdny, než se dostane na geostacionární oběžnou dráhu a poté bude přejmenována na GOES-19.

Tento satelit nahradí starší, který je na oběžné dráze od konce roku 2016. GOES-19 bude sledovat z větší části západní polokouli za pomoci pěti vědeckých přístrojů. Obsahuje také nový chronograf, který bude studovat i kosmické počasí. „To, co dělá, v podstatě je, že každých 30 minut pořídí snímek Slunce, jako by bylo zatmění, a poskytne nám snímek a varování, pokud k nám bude něco směřovat,“ uvedl pro space.com vedoucí vědec z NOAA Jim Spann.

Falcon Heavy se skládá ze tří prvních stupňů rakety Falcon 9, která létá prakticky denně. Dokáže tak vynést na oběžnou dráhu těžší užitečná zatížení. Je postavena tak, aby byla zcela znovupoužitelná, ale při včerejším startu se vrátily pouze dva boční posilovače. Centrální část rakety při startu musela spálit tolik paliva, že nezbylo k tomu, aby se mohla řízeně vrátit zpět na Zemi. Satelit byl totiž umístěn až do výšky 785 km nad Zemí.


Sledování meteorologických změn z oběžné dráhy je velmi důležité pro co nejpřesnější předpověď počasí. Vědci tak dokážou lépe odhadnout vývoj hurikánů, orkánů, lesních požárů a dalších přírodních katastrof. Podle snímků z družic se také následně vyhodnocují škody po požárech, zemětřesení a povodních a díky nim se také lépe určují nejvíce zasažené oblasti, které potřebují pomoci.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze