Podle WHO se omikronem v příštích týdnech nakazí až polovina Evropanů

Podle WHO se omikronem v příštích týdnech nakazí až polovina Evropanů
Fotografie: unsplash.com
  • V prvním týdnu roku 2022 přibylo 7 milionů nových případů koronaviru v Evropě
  • Počet nově nakažených se během dvou týdnů zdvojnásobil
  • Omikron je vysoce nakažlivý a mohou se jím nakazit i plně očkovaní

Světová zdravotnická organizace (WHO) varuje před nákazou variantou omikron. Pohle WHO se jím v příštích 6 až 8 týdnech nakazí až polovina Evropy. Doktor Hans Kluge uvedl, že přívalová vlna omikronu se žene ze západu na východ přes Evropu. V prvním týdnu letošního roku přibylo 7 milionů nových případů koronaviru v Evropě. Počet nově nakažených se tak během dvou týdnů zdvojnásobil.


Institut pro měření a vyhodnocování zdraví (IHME) předpokládá, že pokud bude toto tempo nadále pokračovat, nakazí se omikronem více než 50 % evropské populace. Nedávná studie však ukázala, že omikron nemá tak vážně příznaky jako předchozí varianty koronaviru. I přes to je ale omikron vysoce nakažlivý a mohou se jím nakazit i plně očkovaní.


Podle bbc.com ve Velké Británii řada nemocnic vyhlásila nouzový stav kvůli nedostatku personálu a rostoucímu tlaku způsobeného koronavirem. Ministr zdravotnictví ve Francii varoval, že leden bude pro nemocnice náročný a Polsko má v současné době šestou nejvyšší úmrtnost na COVID-19.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze