Evropa si myslela, že je s koronavirem konec. Skončil ale vir s Evropou?

Evropa si myslela, že je s koronavirem konec. Skončil ale vir s Evropou?
Fotografie: unsplash.com
  • Po zrušení protiepidemických opatření začaly opět přibývat počty nově nakažených
  • Denní přírůstky stoupají ve více než polovině států Evropské unie
  • Ve Velké Británii byl minulý týden počet nových infekcí o 48 % vyšší než týden předchozí
  • V České republice nárůst nových infekcí za poslední dva dny zpomalil

Už jsou to více než dva roky, co se pandemie koronaviru stala novou realitou pro miliony lidí nejen v Evropě. Mnoho zemí ale nyní věří, že je konečně čas jít dál. Od té doby, co mnoho zemí opouští od protiepidemických opatření, nové případy a hospitalizace opět pomalu přibývají o odborníci na veřejné zdraví se začínají obávat následků.


Počty nově nakažených koronavirem ve Velké Británii začaly stoupat jen dva týdny poté, co britský premiér Boris Johnson zrušil většinu opatření. Podle cnn.com byl minulý týden počet nových infekcí o 48 % vyšší než týden předchozí. Ve stejném období se počet hospitalizací zvýšil o 17 %.

Denní přírůstky stoupají ve více než polovině států Evropské unie. V Nizozemsku stouply o 48 %. Nečekaného nárůstu nových případů v Evropě si všimli američtí odborníci na veřejné zdraví, kteří se nyní obávají, že stejná situace nastane i v USA. Podle britských vědců mohou za nárůst nových případů tři faktory – nakažlivější subvarianta omikronu BA.2, rušení některých protiepidemických opatření a velký počet lidí ve vnitřních prostorách bez ochrany úst.


„Nepochybně k tomu přispívá zrušení protiepidemických opatření a shromažďování lidí uvnitř budov, stejně jako slábnoucí imunita. Musíme zůstat v pozoru. Vir stále velmi pečlivě sledujeme,“ uvedl odborník na infekční choroby doktor Anthony Fauci, který aktuální situaci konzultuje s britskými vědci.

V České republice nárůst nových infekcí za poslední dva dny zpomalil. Podle dat Ministerstva zdravotnictví ve čtvrtek přibylo 8 163 nových případů. V současné době je hospitalizovaných 2 194 lidí nakažených koronavirem.

Diskuze ke článku
Miroslav Heyduk
Miroslav Heyduk
"Evropa si myslela, že je s koronavirem konec. Skončil ale vir s Evropou?"..........Evropa je hloupá a až jednou Evropa nebude, tak covid tu bude stále

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze