EMA: pandemie koronaviru ještě neskončila

EMA: pandemie koronaviru ještě neskončila
Fotografie: unsplash.com
  • Státy EU musí začít očkovat posilujícími dávkami, aby se zabránilo dalšímu šíření
  • EMA v posledních týdnech schválila řadu aktualizovaných vakcín, které se zaměřují hlavně na omikron

Jeden z odborníků Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA) tento týden uvedl, že pandemie koronaviru ještě zdaleka neskončila. Tento výrok je v rozporu s tvrzením amerického prezidenta Joea Bidena, který v rozhovoru uvedl, že pandemie je u konce.


„My v Evropě považujeme koronavirus stále nebezpečným. Pandemie stále pokračuje a je důležité, aby se členské státy EU připravily na zavedení vakcín, aby se zabránilo dalšímu šíření tohoto viru v Evropě. Nevím, jak prezident Biden dospěl k tomuto závěru,“ uvedl hlavní lékař EMA Steffen Thirstrup na nejnovější tiskové konferenci. Světová zdravotnická organizace (WHO) minulý týden uvedla, že pandemie koronaviru stále představuje stav ohrožení veřejného zdraví, ale její konec by mohl být na dohled. Důležité ale je, aby země použily všechny dostupné nástroje k boji s virem. Nejdůležitější je očkování lidí z vysoce rizikových skupin.

Kromě původních vakcín proti koronaviru Evropská agentura pro léčivé přípravky v posledních týdnech schválila řadu aktualizovaných vakcín. Ty se zaměřují hlavně na variantu omikron a jsou určené jako posilovací dávky ke zmírnění zátěže z obávaného nárůstu infekcí během podzimu a zimy v Evropě.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze