Pojďme zachránit naši planetu... a nejen ji

To nejlepší z Netflixu
Pojďme zachránit naši planetu... a nejen ji
Fotografie: Netflix
  • Dnes se zaměříme na naši planetu
  • Podíváme se, jaké nejlepší dokumenty o zdraví a zdravém životním prostředí má Netflix v nabídce

Životní prostředí a stav naší planety je velké téma. Úzce s tím souvisí i změna životního stylu, díky kterému můžeme pomoci našemu zdraví i naší planetě. A protože je důležité, aby všichni byli v obraze, vybrali jsme dnes pro vás dokumentární filmy, které se těmto tématům věnují.

The Game Changers

Dokumentární film režiséra Louie Psihoyosa. Ukazuje, jaké výhody má nejen pro sportovce rostlinná strava. Ukazuje divákům několik úspěšných sportovců, kteří přešli na rostlinnou stravu. Také představuje několik vědeckých studií a předává další důležité informace o rostlinné stravě. Dokument měl premiéru 19. ledna 2018.

Celý příběh začíná představením bývalého bojovníka UFC – Jamese Wilkse, který se zotavuje po těžkém zranění. Pro své lepší zdraví zkoumá výživu, hlavně pak tu rostlinnou. Cestuje po celém světě, aby své poznatky prodiskutoval s vrcholovými sportovci, kteří konzumují pouze rostlinná jídla.

Zajímavosti

  • Na rostlinnou stravu přešly osobnosti jako například Arnold Schwarzenegger, Patrik Baboumian a Dotsie Bausch. Objevují se i v tomto dokumentu.
  • Arnold Schwarzenegger se spolu s Jamesem Cameronem, Jackeim Chanem, Pamelou Anderson a Novakem Djokovicem podíleli na natáčení jako výkonní producenti.

Ze začátku si myslíte, že se jdete dívat na dokument, v němž vám pár sportovců řekne, jak se jim změnil život, když přešli na rostlinnou stravu. Přemýšlet o hlubším smyslu začnete ale hned vzápětí. Každý sebemenší pokus se změnou stravy je podložený studií a vy si začnete říkat, že na tom asi něco bude. Rozhodně nikoho nenutím přejít na jiné stravování, ale doporučuji podívat se na dokument kvůli spoustě informací.

Dabing: ne, české titulky: ano.

Seaspiracy: Pravá tvář udržitelného rybolovu (Seaspiracy)

Dokument o negativním dopadu rybolovu na životní prostředí. Film režíroval Ali Tabrizi. Ukazuje, jaké má dopady lidské chování na moře a oceány. Premiéra na Netflixu byla 24. března 2021.

Prostřednictvím dokumentu můžeme nahlédnout do podmořského světa a zjistit, jaké jsou lidské dopady na něj. Tuny a tuny plastového odpadu, mořských sítí a přečerpávání vody po celém světě. Při natáčení filmu se tvůrcům také podařilo náhodou odhalit korupci.

Zajímavosti

  • Dokument ostře kritizuje několik organizací na ochranu moří, včetně Earth Island Institute.
  • Každý ví, že žraloci zabíjejí lidi, ale ptali jste se někdy na to, zda lidé zabíjí žraloky? Ano, každý rok je zabito až 100 milionů žraloků.
  • Plastová brčka jsou sice pro oceán nebezpečná, daleko větším nebezpečím jsou ale rybářské sítě.

Tento dokument v mém okolí vzbudil mnoho otázek a byla povinnost ho vidět. A ano, několik významných problémů nikdo nezpochybňuje. Rozhodně je dobré, že lidé, kteří o této problematice nic neví, mají alespoň tímto způsobem možnost získat informace. Veřejnost by o tomto problému měla mluvit, i když se Česka tento problém konkrétně nedotýká. Ale až bude pozdě, bude se to týkat celé planety, nejen přímořských států.

Dabing: ne, české titulky: ano.

David Attenborough: Život na naší planetě (David Attenborough: A Life on Our Planet)

Dokumentární film, na kterém se podíleli tři režiséři – Alastair Fothergill, Jonathan Hughes a Keith Scholey. Celým snímkem diváky provádí britský dokumentarista, režisér a přírodovědec David Attenborough. Dokument měl premiéru na Netflixu 4. října 2020. V květnu letošního roku vyšla v Česku i kniha k filmu s názvem Život na naší planetě: Mé svědectví a vize pro budoucnost.

Film je životní zpovědí Davida Attenborougha, který vypráví o svém znepokojení ze stavu planety. Za současnou situaci podle něj mohou lidé. Snaží se také pomocí svých rad a zkušeností přinést novou naději, díky které by lidstvo mohlo mít ještě šanci planetu zachránit.

Zajímavosti

  • David Attenborough vystudoval geologii a zoologii na Clare College v Cambridge.
  • Proslavil se v roce 1979 díky třináctidílné sérii Život na Zemi (Life on Earth) na stanici BBC.

Osobní zpověď člověka, který měl možnost v životě vidět nádherné věci, bohužel také viděl, jak mizí. Zároveň dokázal jeho vyprávěním předat velice důležité informace jednoduchou, ale poutavou formou. Pokud bych měla možnost doporučit pouze jeden jediný dokument ze všech, byl by to tento.

Dabing: ne, české titulky: ano.

Sklonit se k zemi (Kiss the Ground)

Dokumentární film, který režírovali manželé Joshua a Rebecca Harrell Tickell. Několik vědců, aktivistů i veřejně známých osobností ukazuje, jak může půda pomoci v boji proti negativní změně klimatu. Film měl premiéru 22. září 2020.

Dokument nabízí jednoduché řešení klimatické krize – oživení půdy. Informace podložené fakty jsou vlastně o to zajímavější, když je divákům sdělují veřejně známé osobnosti. Vypravěčské schopnosti Woodyho Harrelsona jsou skvělé.

Zajímavosti

  • Mezi další slavné osobnosti, které se zajímají o naši planetu a vystupují v dokumentu, jsou Gisele Caroline Bündchen, Tom Brady a Jason Mraz.
  • Dokument se zajímá i o to, jaké dopady na životní prostředí má politika.

Čtvrtý a poslední dokument z našeho dnešního výběru, tím není ale o nic méně důležitý než ty předchozí. Právě naopak, tento dokument může být obyčejnému člověku ještě bližší. Protože s naší půdou se setkáváme všichni každý den.

Dabing: ne, české titulky: ano.
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze