Pomohlo by zdražení masa ke zlepšení životního prostředí?

Pomohlo by zdražení masa ke zlepšení životního prostředí?
Fotografie: Beyond Meat
  • Generální ředitel společnosti Beyond Meat hledá způsoby, jak snížit spotřebu živočišných výrobků
  • Jedním z nich je zvýšení daně z masa
  • Nižší konzumace masa by výrazně pomohla ke snížení skleníkových plynů

Ethan Brown, generální ředitel společnosti Beyond Meat, která se zaměřuje na výrobu rostlinných náhražek masa, si myslí, že by zvýšení daně z masných výrobků pomohlo snížit spotřebu masa. Lidé by díky tomu začali více nakupovat maso rostlinného původu. Podle kritiků by to mělo negativní dopad na mnoho domácností, protože by se jim zvedly náklady.


„Když se podíváte na naše údaje o nakupujících, tak 93 % z nich si koupí rostlinný Beyond burger a zároveň i živočišné produkty. To znamená, že stále více pronikáme do nejširšího segmentu trhu, což jsou lidé, kteří konzumují maso, ale když se dozví informace o svém zdraví nebo o změnách klimatu a velmi špatných podmínkách, ve kterých zvířata musí žít, rozhodnou se snížit konzumaci živočišných výrobků,“ řekl Brown BBC.

Rostlinné maso Beyond Meat je vyrobeno z hrachu a fazolí mungo. Barví se látkami ze šťávy z červené řepy nebo jablečného extraktu. Podle Browna musí jeho společnost při výrobě takového masa splňovat důležité podmínky týkající se nákladů, chuti a textury. Rostlinné maso bývá ve většině případech dražší než živočišné. Ethan Brown si ale myslí, že časem budou ceny klesat. Podle Organizace pro výživu a zemědělství Spojených národů tvoří živočišný průmysl zhruba 14,5 % celosvětových skleníkových plynů. Jejich omezení je velmi důležité ke zlepšení klimatu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze