Ethan Brown, generální ředitel společnosti Beyond Meat, která se zaměřuje na výrobu rostlinných náhražek masa, si myslí, že by zvýšení daně z masných výrobků pomohlo snížit spotřebu masa. Lidé by díky tomu začali více nakupovat maso rostlinného původu. Podle kritiků by to mělo negativní dopad na mnoho domácností, protože by se jim zvedly náklady.
Beyond Meat boss backs tax on meat consumption https://t.co/CaxLnY9lxT
— BBC News (World) (@BBCWorld) August 2, 2021
„Když se podíváte na naše údaje o nakupujících, tak 93 % z nich si koupí rostlinný Beyond burger a zároveň i živočišné produkty. To znamená, že stále více pronikáme do nejširšího segmentu trhu, což jsou lidé, kteří konzumují maso, ale když se dozví informace o svém zdraví nebo o změnách klimatu a velmi špatných podmínkách, ve kterých zvířata musí žít, rozhodnou se snížit konzumaci živočišných výrobků,“ řekl Brown BBC.
Rostlinné maso Beyond Meat je vyrobeno z hrachu a fazolí mungo. Barví se látkami ze šťávy z červené řepy nebo jablečného extraktu. Podle Browna musí jeho společnost při výrobě takového masa splňovat důležité podmínky týkající se nákladů, chuti a textury. Rostlinné maso bývá ve většině případech dražší než živočišné. Ethan Brown si ale myslí, že časem budou ceny klesat. Podle Organizace pro výživu a zemědělství Spojených národů tvoří živočišný průmysl zhruba 14,5 % celosvětových skleníkových plynů. Jejich omezení je velmi důležité ke zlepšení klimatu.