Pomohou supervýkonné počítače Summit a Sierra s léčbou rakoviny?

Pomohou supervýkonné počítače Summit a Sierra s léčbou rakoviny?
  • Výkon superpočítačů Summit a Sierra by měl překonat až Frontier s 1 000 petaflopy za sekundu, který bude dokončen v roce 2021
  • Jen v roce 2017 investovaly USA do supervýkonných počítačů 258 milionů dolarů (6 miliard korun)

Souboj o nejvýkonnější počítač na světě nenabírá konce. Již v červnu Amerika oslavovala vítězství, když se stala majitelem nejvýkonnějšího superpočítače na světě zpět od Číny. Situace se během několika měsíců nezměnila a Amerika naopak ještě posílila své vedení. Duo počítačů Summit a Sierra totiž představuje vůbec to nejvýkonnější, co se na světě momentálně nachází.

Jejich výkon je pravidelně testován skrze matematický test LINPACK, kde Summit skončil s výsledkem 122,3 petaflopů za sekundu, přičemž každý petaflop představuje jeden tisíc bilionů matematických operací (za sekundu). Od té doby obdržel však ještě několik vylepšení, díky kterým nyní dosáhne výkonu až 143,5 petaflopů za sekundu. O takto brutální výkon se stará 2,4 milionu procesorů. Sierra zaostává za Summitem s „pouhými“ 1,6 miliony procesorů. V obou zařízeních jde o procesory IBM power9 a grafické karty od společnosti NVIDIA. Díky nedávnému upgradu si Sierra sáhla na výkon 94,6 petaflopů za sekundu.

Za takto velikým výkonem pochopitelně stojí také obrovské investice. Jen v roce 2017 investovaly USA 258 milionů dolarů (přibližně 6 miliard korun). Superpočítače jsou využívány k předpovědi klimatických změn, výzkumu léků proti rakovině nebo jiných úkolů. Jen k uchlazení Summitu je potřeba více než 15 tisíc litrů vody, které každou minutu protečou chladícím okruhem. V první pětici zemí s nejvýkonnějšími počítači se dále nachází Čína, Švýcarsko, Japonsko a Německo. Výkon těchto dvou výpočetních „monster“ má překonat až superpočítač Frontier, který by měl dosáhnout na výkon přes 1 000 petaflopů za sekundu. Dokončen má být v roce 2021.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze