Poprvé za 10 let bylo HIV diagnostikováno více heterosexuálům než gayům

Poprvé za 10 let bylo HIV diagnostikováno více heterosexuálům než gayům
Fotografie: unsplash.com
  • V roce 2021 bylo ve Velké Británii diagnostikováno 45 % nových případů HIV u gayů a bisexuálních mužů
  • U heterosexuálních žen a mužů to bylo 50 %
  • U heterosexuálů se nákaza odhalí až v pozdější fázi nemoci
  • Během pandemie koronaviru se lidé na HIV testovali méně

Počet nově nakažených heterosexuálů virem HIV je poprvé za posledních deset let vyšší než u gayů a bisexuálních mužů. Informoval o tom britský úřad pro zdravotní bezpečnost (HSA). V loňském roce bylo ve Velké Británii diagnostikováno přesně 45 % nových případů HIV u gayů a bisexuálních mužů. U heterosexuálních žen a mužů to bylo 50 %.


V roce 2020 žilo v Anglii téměř 5 tisíc lidí s nediagnostikovaným HIV. HSA také zjistil, že u heterosexuálů se nákaza odhalí až v pozdější fázi nemoci, kdy už mají poškozený imunitní systém. Během pandemie koronaviru se lidé testovali méně, ale heterosexuálové byli omezeni více. V této skupině lidí došlo k poklesu testování o 33 %, zatímco u gayů a bisexuálních mužů pouze o 7 %.


Jedním z důvodů navýšení infekcí mezi heterosexuály může být také přesvědčení, že jim HIV nehrozí v tak velké míře jako gayům. I když cílená opatření vedla k výraznému poklesu přenosu nemoci, gayové a bisexuálové jsou stále nejvíce zasaženou skupinou. Podle independent.co.uk je jedním z opatření pilulka PrEP, díky jejímu preventivnímu užívání se lidé chrání před nákazou.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze