Vědci v Nizozemsku objevili novou variantu viru HIV

Vědci v Nizozemsku objevili novou variantu viru HIV
Fotografie: unsplash.com
  • Nový kmen viru HIV vědci nazvali VB
  • Dokáže mnohem rychleji poškodit imunitní systém
  • Virus HIV napadá v těle buňky nazývané CD4, tím jejich počet klesá
  • Při nákaze variantou VB jejich počet klesá dvakrát rychleji než po nákaze předchozími kmeny viru HIV

Vědci z univerzity v Oxfordu objevili novou variantu viru HIV, který způsobuje AIDS. Nová varianta je nakažlivější a mohla by vážněji poškodit imunitní systém. Nově objevený kmen viru se zatím objevil u 109 lidí. Podle healthline.com většina z nich žije v Nizozemsku.


Nový kmen viru HIV vědci nazvali VB. Dokáže mnohem rychleji poškodit imunitní systém, a tím oslabit schopnost člověka bojovat s jinými infekcemi než předchozí kmeny HIV. To také znamená, že u lidí, kteří se nakazí touto variantou, se může AIDS rozvinout rychleji. Virus HIV napadá v těle buňky nazývané CD4, tím jejich počet klesá. Při nákaze variantou VB jejich počet klesá dvakrát rychleji než po nákaze předchozími kmeny viru HIV. Vědci ve studii uvádí, že onemocnění AIDS u nakaženého pacienta propukne do dvou až tří let od první diagnózy HIV.

Odborníci ale tvrdí, že není důvod k obavám, protože současná léčba je účinná i proti nové variantě. Profesor klinické medicíny Carl Fichtenbaum řekl, že neexistuje žádný důkaz, že by současná léčba neměla fungovat.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze