Před 35 lety jsme poprvé poznali sílu viru šířícího se přes internet

Před 35 lety jsme poprvé poznali sílu viru šířícího se přes internet
Fotografie: unsplash.com
  • Dnes uplynulo 35 let od šíření prvního viru přes internet
  • I když neměl nekalé záměry, nakazil desetinu připojených počítačů a způsobil značné škody

Internet umí být pěkně nebezpečné místo. To je nutné mít na paměti pokaždé, když k němu přistupujeme. Zatímco dnes jsou rozšířené hlavně podvody kdy se někdo vydává za banku, dříve počítače připojené do internetu ohrožovaly viry kolující po síti stejně jako ty v lidské populaci. Asi nejznámější je v tomto ohledu virus pojmenovaný I Love You, který řádil na jaře roku 2000, a zneužíval nedostatků Windows. Ještě horší následky pak měl vyděračský WannaCry z roku 2017. Možná vás ale překvapí, že historie těchto problémů se začala psát ještě v době, kdy tehdejší Československo nebylo připojeno k internetu. A to 2. listopadu 1988.

Tehdy se internetem začal šířit Morrisův červ pojmenovaný podle svého tvůrce Roberta T. Morrise, kterému bylo v té době pouhých 23 let. I když svůj výtvor omlouval a obhajoval se, že nebyl zamýšlen pro destruktivní účely, nakonec byl souzen podle jen dva roky starého zákona na ochranu počítačových systémů. Po odvolání skončil s podmíněným trestem, příkazem veřejných prací a podmínkou.

Podle autora neměl jeho červ za cíl škodit, ale byl to akademický projekt, který chtěl zmapovat množství počítačů připojených do tehdejšího internetu. Těch bylo v té době asi 60 tisíc, přičemž se podařilo nakazit asi desetinu z nich. Záškodnický kód zneužíval známé zranitelnosti programu Unix Sendmail, protokolu Finger, RSH/RExec a užívání slabých hesel. Sám měl ale vadu v návrhu. Mohl některé počítače infikovat opakovaně, čímž způsobil zhroucení jejich systému. Počet nakažených počítačů je i přesto spíše odhadem samotného autora. Stejně tak se jen odhadují škody, které jsou podle různých zdrojů v rozmezí 100 tisíc až 10 miliónů amerických dolarů.

Hlavní dopad tak byl spíše psychologický a tehdejším uživatelům internetu ukázal, jak snadno se v tomto nově vznikajícím prostředí mohou šířit nejrůznější hrozby. To však nezabránilo tomu, aby se podobná situace v budoucnu neopakovala. Sám Morris i přes své odsouzení pracuje jako profesor na MIT, jehož počítač tehdy použil k vypuštění červa.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze