Astronauti NASA cvičí chůzi po Měsíci v arizonské poušti

Astronauti NASA cvičí chůzi po Měsíci v arizonské poušti
Fotografie: NASA/Josh Valcarcel
  • Při testu astronauti nosí makety skafandrů a testují nové technologie
  • Ty budou využívány při misi Artemis 3 a dalších
  • Terénní testy byly prováděny už za dob programu Apollo

I když let na Měsíc proběhne až za několik let, NASA se neustále připravuje na jeho postupné osidlování. Na Měsíci budou astronauti používat nejrůznější nástroje, pro prozkoumání jeho povrchu a NASA je tak chce připravit na jejich používání. V rámci programu Artemis tak nyní provádí týdenní terénní test v San Franciscu v Arizoně, kde se nachází vulkanické pole.

Testu se zúčastní jako členové posádky astronauti Kate Rubins a Andre Douglas, kteří nosí makety skafandrů a procházejí pouští s hardwarem, který bude využíván při misích Artemis. „Terénní tým se skládá z astronautů, inženýrů NASA a terénních expertů v arizonské poušti, kteří provádějí simulované měsíční procházky, zatímco tým letových kontrolorů a vědců v Johnsonově vesmírném středisku NASA v Houstonu monitoruje a řídí jejich aktivity,uvedla NASA ve zprávě.

Test se skládá ze čtyř simulovaných měsíčních vycházek, které jsou naplánované pro Artemis 3 a další. Kromě toho astronauti vyzkoušejí nové technologie, které budou umístěny v helmě skafandru. Bude se jednat o rozšířenou realitu, kterou budou astronauti vidět na displeji a pomůže jim tak například s navigací k přistávacímu modulu. Tyto testy tak mohou odhalit jakékoliv nedokonalosti, které by se měly odstranit ještě před zahájením mise.


Terénní testy nejsou pro NASA žádnou novinkou, využívá je již od programu Apollo, kdy astronauti cvičili na stejném místě pohyb po Měsíci. Mohli si tak natrénovat chůzi po nerovném terénu, který je prakticky po celém měsíčním povrchu. „Tato simulace nám dává příležitost procvičit si vedení geologie z dálky v reálném čase,“ uvedla vědecká důstojnice pro test NASA Cherie Achilles.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze