NASA vybrala tři společnosti, které navrhnou lunární rovery pro astronauty

NASA vybrala tři společnosti, které navrhnou lunární rovery pro astronauty
Fotografie: NASA
  • Intuitive Machines, Lunar Outpost a Venturi Astrolab mají rok na návrh lunárního roveru
  • NASA následně vybere jednu společnost, která rover postaví a uskuteční demonstrační misi
  • Celková hodnota smlouvy bude činit 4,6 miliardy dolarů

NASA chce být na budoucí mise Artemis perfektně připravena a aby toho dosáhla, uzavírá dohody i se soukromými společnostmi, které pro agenturu vyrobí nejrůznější potřebné nářadí a vybavení, jenž budou astronauti potřebovat. Mezi ně patří i rover, který bude klíčový při přemísťování astronautů po měsíčním povrchu. NASA nyní zveřejnila tři soukromé společnosti, které navrhnou lunární rover. Jedná se o Intuitive Machines, Lunar Outpost a Venturi Astrolab.

Těšíme se na vývoj měsíčního průzkumného vozidla generace Artemis, které nám pomůže posouvat to, co se na Měsíci učíme. Toto vozidlo výrazně zvýší schopnost našich astronautů zkoumat a provádět vědu na měsíčním povrchu a zároveň bude sloužit jako vědecká platforma mezi misemi s posádkou,“ uvedla ředitelka Johnsonova vesmírného střediska NASA v Houstonu Vanessa Wyche. Smlouva na Lunar Terrain Vehicle (LTV) bude sjednána na neurčitou dobu a neurčité množství. Celková hodnota smlouvy bude činit 4,6 miliardy dolarů.

Společnosti nyní budou mít rok na to, vyvinout a navrhnout rover, který odpovídá požadavkům NASA. Agentura pak následně z návrhů vybere společnost, která uskuteční demonstrační misi. To znamená, že LTV postaví a dopraví na Měsíc, kde otestuje jeho schopnosti. Rover bude muset být schopný zvládat extrémní teplotní výkyvy, které na jižním měsíčním pólu panují a bude muset mít nejmodernější komunikační a navigační systémy.


Použijeme LTV k cestování do míst, kam bychom se jinak nemohli dostat pěšky, čímž zvýšíme naši schopnost prozkoumávat a činit nové vědecké objevy,“ uvedl vědec Jacob Bleacher, zabývající se průzkumem. První přistání lidí na Měsíci v rámci mise Artemis, je naplánováno na rok 2026, v té době ale ještě rover nebude k dispozici. Předpokládá se, že by měl být připraven v roce 2030.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze