NASA zveřejnila jméno záložního astronauta pro misi Artemis II

NASA zveřejnila jméno záložního astronauta pro misi Artemis II
Fotografie: NASA
  • Andre Douglas podstoupí stejně jako astronauti Artemis II výcvik
  • Pokud by z jakéhokoliv důvodu některý z hlavních astronautů nemohl letět, Douglas by jej zastoupil
  • Artemis II bude přibližně 10denní let kolem Měsíce

Mise Artemis II je naplánována na rok 2025 s třemi astronauty – Reid Wiseman, Victor Glover, Christina Kochová a Victor Glover, který je astronautem Kanadské kosmické agentury (CSA). NASA nyní oznámila záložního člena posádky Andreho Douglase. Ten podstoupí společně s trojicí astronautů trénink. Pokud by se některý z hlavních vybraných astronautů nemohl letu zúčastnit, Douglas jej na misi nahradí.

Andreho vzdělání a rozsáhlé provozní zkušenosti v různých zaměstnáních před nástupem do NASA jsou jasným důkazem jeho připravenosti podpořit tuto misi. Vynikal ve výcviku kandidátů na astronauty a technických úkolech a jsme si jisti, že v tom bude pokračovat jako záložní člen posádky NASA pro Artemis II,“ uvedl hlavní astronaut Johnsonova vesmírného střediska NASA Joe Acaba. I CSA i zvolila svého náhradního astronauta, a to Jenni Gibbonsovou už v listopadu minulého roku.

Kanada jedno sedadlo při této misi získala díky dohodě, kdy dodá robotické rameno Canadarm3 pro lunární stanici Gateway, která bude na oběžné dráze Měsíce sloužit pro astronauty misí Artemis. Bude hlavním spojením mezi Zemí a Měsícem, kam se budou dodávat zásoby a palivo.


Mise Artemis II bude trvat přibližně 10 dní a bude se jednat o poslední testovací let před přistáním na měsíčním povrchu. Čtveřice odstartuje v kapsli Orion na vrcholu rakety Space Launch System (SLS) a cílem bude obletět Měsíc a otestovat veškeré systémy lodi. Mise Artemis I odstartovala už na konci roku 2022 bez posádky a let proběhl nad očekávání dobře.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze