Firmy Pfizer a BioNTech požádaly o úplné schválení vakcíny proti koronaviru

Firmy Pfizer a BioNTech požádaly o úplné schválení vakcíny proti koronaviru
Fotografie: Pfizer
  • Firmy chtějí, aby jejich aktualizovaná vakcína byla používaná k základnímu očkování i jako posilovací dávka
  • Aktualizované posilovací vakcíny jsou účinné i proti subvariantě XBB.1.5.
  • Firmy Pfizer a BioNTech plánují předložit žádost také Evropské agentuře pro léčivé přípravky

Farmaceutická firma Pfizer a její německý partner BioNTech minulý týden informovala o tom, že podala žádost americkému Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) o úplné schválení jejich aktualizované vakcíny proti covid-19, která je účinná i proti subvariantě omikron. Firmy chtějí, aby jejich aktualizovaná vakcína byla používaná nejen k základnímu očkování, ale také jako posilovací dávka očkování pro osoby starší 12 let. Pokud bude žádost schválena, lidé budou moci dostávat aktualizovanou vakcínu zaměřenou i na omikron jako primární dávku.


Aktualizovaná vakcína je v současné době dostupná ve Spojených státech s povolením pro nouzové použití jako jedna posilovací dávka pro osoby ve věku 5 let a starší a jako třetí dávka v třídávkové základní sérii pro děti ve věku od 6 měsíců do 4 let.

Úředníci amerického Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) v lednu uvedli, že aktualizovaná posilovací vakcína proti koronaviru pomohla předcházet infekcím způsobeným rychle se šířící subvariantou XBB.1.5. Studie CDC patří mezi první důkazy toho, jak aktualizované posilovače dobře fungují. Data ukazují, že posilovací vakcína stále nabízí velkou ochranu proti aktuálně se šířícím variantám. U dospělých ve věku od 18 do 49 let snižují posilovací dávky vakcín šanci na získání symptomatického koronaviru způsobeného subvariantou BA.5 o 52 % a snižují šanci na nákazu způsobenou subvariantou XBB nebo XBB.1.5 o 49 %.

V Evropě je aktualizovaná vakcína účinná také proti omikronu schválená pro osoby starší 12 let. Podle reuters.com firmy Pfizer a BioNTech plánují předložit žádost Evropské agentuře pro léčivé přípravky (EMA), aby aktualizovanou vakcínu zařadila pro základní očkovací cyklus u dětí ve věku 5 let a starších a také jako základní očkovací cyklus a posilovací dávku pro děti ve věku od 6 měsíců do 4 let.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze