Převaha mutace delta v Česku se potvrdila

Převaha mutace delta v Česku se potvrdila
Fotografie: unsplash.com
  • Mutace delta v Česku dominuje z 90 %
  • V červenci se prokázala delta plus jen u dvou testovaných vzorků

Na základě kombinovaných dat z diskriminační PCR za posledních 14 dnů a celogenomové sekvenace SARS-CoV-2 pozitivních vzorků z července se potvrdila dominance varianty delta na území ČR, a to z 90 %. V rámci PCR testů v ČR bylo vyšetřeno v období od 23. července do 30. července 2021 celkem 2 312 vzorků v 65 laboratořích. Podezření na detekci varianty delta bylo vysloveno u více než 90 % vyšetřených vzorků. Na dříve dominantní variantu alfa je podezření pouze u 10 % vzorků.

„Některé laboratoře zapojené do hlášení nezachytily ve sledovaném období ani jediný pozitivní vzorek. Také data, která pravidelně zveřejňuje ministerstvo zdravotnictví, uvádějí například za posledních 7 dní celkem 11 nově nakažených na sto tisíc obyvatel. Z vývoje lze soudit, že možný nárůst počtu nakažených kvůli variantě delta v České republice prozatím účinně brzdí proočkovanost obyvatel. K zatím stabilní situaci přičtěme i fakt, že v rámci předchozích vln epidemie bylo pozitivně detekováno či onemocnělo více než 15 procent obyvatel, roli jistě hraje i to, že zatím není sezóna respiračních onemocnění,“ uvádí ředitelka Státního zdravotního ústavu MUDr. Barbora Macková.

Ze 189 vzorků odebraných a otestovaných v červenci 168 náleží k variantě delta, ve dvou vzorcích byla prokázána varianta delta plus. Varianta lambda se v ČR ani jinde ve světě neobjevuje, vyjma Peru, kde její incidence klesá.

„Je stále dobré si připomínat, že šíření viru může bránit každý z nás svým zodpovědným přístupem. Na podzim nás čeká sezóna respiračních onemocnění, a proto je i nadále zásadní dodržování všech aktuálně platných hygienických pravidel, nepodcenění kontrolních testů, a pokud to situace vyžaduje, i řádné dodržení karantény při návratu z dovolených. Důležité je očkování proti COVID-19, ale nezapomeňme ani na blížící se období očkování proti chřipce,“ připomíná ředitelka SZÚ MUDr. Barbora Macková.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze