Příroda Nového Zélandu vybízí k natáčení filmů – která místa navštívit?

Osobní průvodce Novým Zélandem
Příroda Nového Zélandu vybízí k natáčení filmů – která místa navštívit?
Fotografie: Tereza Lásková, fZone.cz
  • V dnešním díle se zaměříme na místa, kde se točily filmy
  • Pláž, kde se natáčely Letopisy Narnie: Princ Kaspian, určitě stojí za navštívení
  • Po celém Zélandu se také mimo Hobitín natáčel Pán prstenů a další známé filmy

Nový Zéland je místem, kde se díky přírodě točilo mnoho filmů. V minulém díle jsme se zaměřili pouze na Hobitím, každý z vás si ale určitě vzpomene na několik dalších filmů, které se zde alespoň z části natáčely. Jedním z nich jsou například Letopisy Narnie: Princ Kaspian. Filmový hrdinové se najednou ocitnou na pláži, na které můžete strávit celý den i vy. První díl Lev, čarodějnice a skříň byl také natáčen na několika místech Zélandu, avšak pláž se natáčením proslavila a navštěvuje ji denně mnoho turistů. Pláž se jmenuje Cathedral Cove a nachází se na poloostrově Coromandel. Pokud budete hledat přesnou adresu, zadejte do GPS Te Whanganui-A-Hei (Cathedral Cove) Marine Reserve.

Nový Zéland

Na pláž se dostanete asi po půl hodině chůze, nedá se tam jet autem, jelikož kousek od pláže jsou pouze strmé skály. Můžete tedy zaparkovat nahoře a dojít pěšky. Druhou možností je, že se svezete na lodi. Loď stojí 20 dolarů (310 Kč) pro dospělé a 15 dolarů (230 Kč) pro děti. Pokud vám ovšem procházka směrem z kopce nevadí, doporučuji jít pěšky, jelikož cesta vede po většinu času lesem. Naopak nazpět doporučuji loď využít.

Pláž není nijak extra velká a je rozdělena kamenným průchodem na dvě části. Vzhledem k velké návštěvnosti je zde i plavčík. Krásný zážitek trošku kazí teplota vody, jelikož tady ještě o něco chladnější než například v Aucklandu. Počítejte s tím, že se voda bude pohybovat okolo 19 °C. Na druhou stranu si s sebou vezměte určitě opalovací krém SFP 50. Prodávají zde opalovací spreje, které se nejlépe roztírají. Při mazání nezapomeňte na oční víčka a uši. Místa, která vynecháte, do půl hodiny pocítíte. Nad Novým Zélandu je slabší ozónová vrstva a věřte tomu, že se opálíte i přes opalovací krém s vysokým faktorem.

Na pláž se vydejte už ráno, uděláte hezké fotky. Pláž je navíc natočená tak, že odpoledne na ni začne padat stín. Pokud se vám zpátky nechce šlapat do kopce, můžete si počkat na loď. Nedivte se, pokud se u břehu začne tvořit fronta. Loď nemá nijak velkou kapacitu, a tak počítejte s tím, že si frontu budete muset vystát. Čekací lhůta se liší, ale pohybuje se okolo 40 minut. Cena je opět 20 dolarů.

Dalším známým filmem natáčeným na Novém Zélandu je Pán Prstenů, tedy celá jeho trilogie. Natáčení probíhalo po celém Zélandu, míst je tak opravdu mnoho – například Christchurch nebo Hairy Feet Waitomo u Piopio na Severním ostrově. V Hairy Feet Waitomo můžete zajít na prohlídku za 60 NZD (915 Kč) pro dospělého, dítě za poloviční cenu. Projdete si místa natáčení, která probíhala na rodinné farmě. Farma je nedalo od jeskyní Waitomo, které byly vidět ve filmu Hobit: Neočekávaná cesta. Pokud byste měli dostatek času a chtěli si projít všechna, nebo alespoň některá místa, můžete se podívat na stránku nzpocketguide.com, kde jsou rozepsané jednotlivé lokality.

Dalším filmem natáčeným na Zélandu je Wolverine z roku 2009, kde v hlavní roli ztvárnil Hugh Jackman. Film se natáčel na Jižním ostrově v oblasti Otago, jižně od Queenstown. V Queenstown se také natáčel Vertical Limit z roku 2000 a dalším místem pro natáčení filmu byly Jižní Alpy. Jak jsem uvedla výše, natáčel se zde také první díl Letopisy Narnie: Lev, čarodějnice a skříň, a to na místech jako Flock Hill (Jižní ostrov), Purakaunui Bay (Jižní ostrov) a v Aucklandu (Severní ostrov). Za zmínku také stojí film Poslední samuraj, kde hrál Tom Cruis a film se natáčel v oblasti Taranaki, kde se také nachází i hora Taranaki.

Nový Zéland

Ať už se rozhodnete navštívit jedno místo, nebo hned několik, zanechá to ve vás silný zážitek. Mnoho z filmařů také využilo filmová Studia Weta Workshop, a to i pro filmy, která se na Zélandu netočily. O tomto místě si však povíme zase příště.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze