Filmová studia Weta. Okouzlí nejen vytvořenými efekty

Osobní průvodce Novým Zélandem
Filmová studia Weta. Okouzlí nejen vytvořenými efekty
Fotografie: Tereza Lásková, fZone.cz
  • Tento díl bude zaměřený na filmová studia v hlavním městě Nového Zélandu
  • Dozvíte se v nich, jak se dělaly některé rekvizity nebo jak se tvoří různé efekty
  • Tvořilo se zde mnoho filmových kulis, zbraní, masek i efektů, ačkoliv se na Zélandu film samotný nemusel vůbec točit

Už jsme se zaměřili na Hobitín i na další filmová místa na Novém Zélandu. Na jihu Severního ostrova se však v hlavním městě Wellington nachází filmová studia Weta. Pojmenování dostaly po místním hmyzu, který dorůstá do délky až 10 cm. Není to tedy žádný drobek, kterého byste přehlédli. Filmová studia Weta můžete každý den navštívit. Prohlídky se obměňují, určitě tedy před návštěvou navštivte oficiální stránky.

Nový Zéland

Před hlavní budovou je několik zlobrů z trilogie Hobit. Určitě se na ně podívejte z blízka, jsou dotaženi do posledního detailu. Jakmile vejdete do hlavní budovy, která se jmenuje Weta Cave, můžete si zakoupit vstupenky a je zde i obchod se suvenýry. Některé věci jsou však pouze vystaveny, například nohy Bilba nebo postava Gluma.

Pokud si zakoupíte vstupenku do filmových studií, nasednete do autobusu a řidič vás odveze o kousek dál, kde jsou samotná filmová studia. V tomto případě nedoporučuji chodit na prohlídku, pokud neovládáte angličtinu. A nebudou vám stačit ani základy. Při prohlídce vykládá průvodce zajímavé věci a je potřeba rozumět téměř všemu, jinak si věci nepospojujete. Navíc se u některých předmětů zastaví a popisuje, jak se vytvářely, případně jak se točily různé scény z filmů.

Nový Zéland

Při prohlídce se nesmí fotit ani natáčet, až na jedno místo, na které vás průvodce upozorní. O to víc si ale prohlídku užijete, jelikož se budete soustředit na výklad a věci kolem, místo na focení. Nakonec navštívíte ateliéry, kde jsou kulisy seriálu Thunderbirds. Pokud vám seriál nic neříká, není se čemu divit. Jedná se o anglický seriál, který byl vysílán v 60. letech minulého století. Sci-fi bylo zajímavé tím, že se jednalo o loutky. A pro tyto loutky byly ve zmenšeném měřítku postaveny kulisy, které jsou zde vystaveny. Průvodce vám ukáže i několik speciálních efektů, které se v seriálu používaly.

Pokud se podíváme na samotná filmová studia, dělalo se tady opravdu hodně filmových kulis, zbraní, masek, brnění a obleků. Pomocí Weta digital se zde také vytvořilo mnoho vizuálních efektů. Mezi nejznámější filmy, na kterých se zde jakkoliv pracovalo, bude určitě patřit Avatar, Zrození planety opic a samozřejmě celá trilogie Pána prstenů i Hobita. Určitě stojí za zmínku Avengers, Hunger Games: Vražedná pomsta, Deadpool 1 i 2, Avengers: Endgame, King Kong nebo Batman.

Pokud budete mít cestu do Wellingtonu, filmová studia určitě nevynechejte. Zjistíte, kolik práce zabere vytvořit perfektní kopii historické zbroje a navíc se zde vytvořily i postavy pro místní muzeum války v neobvyklém měřítku – 2,4násobku lidské velikosti. O tom si ale povíme zase něco příště.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze