Prohlédněte si plánovanou novou halu pražského hlavního nádraží ve VR

Prohlédněte si plánovanou novou halu pražského hlavního nádraží ve VR
Fotografie: Šťastný Hlavák
  • Pražské hlavní nádraží se má přestavovat podle projektu Šťastný Hlavák
  • Ten má řadu kritiků
  • Nyní si ho můžete detailně prohlédnou ve virtuální realitě
  • Stačí obyčejný počítač

Dánské studio Henning Larsen Architects v soutěžním dialogu na úpravy území hlavního nádraží v Praze zvítězilo se svým návrhem Šťastný Hlavák. Jeho hlavní myšlenkou je přirozené propojení Vrchlického sadů, odbavovací haly, nové tramvajové zastávky přímo před nádražím a historické Fantovy budovy. Navrhovaná podoba celého území klade důraz na udržitelnost, mikromobilitu a navrácení života do Vrchlického sadů.

Šťastný Hlavák

Projekt se však nesetkal s kladným přijetím u značné části laické i odborné veřejnosti. Nejvíce kritizovanou části je bourání současné odbavovací haly ze 70. let, obecnější kritika pak směřuje k „obrovské dřevěné pergole“, která ji má nahradit. Něco takového nemá střední Evropě místo, ať už kvůli designovému jazyku, nebo povětrnostním podmínkám.

Nyní si můžete svůj názor názor udělat sami, a to díky virtuální realitě. Není potřeba žádné speciální vybavení, stačí jen počítač připojený k internetu, se kterým zavítáte na tento web. Zde se můžete přepínat mezi jednotlivými místy, například novou halou, vchody do metra nebo ze současného parku Vrchlického sadů, které jsou nelichotivě přezdívány jako „Sherwood“.

Šťastný Hlavák

Pomocí myši se můžete volně rozhlížet kolem sebe a kliknutím na bubliny získáte více informací o tom či onom architektonickém nebo designovém prvku. Pomocí kolečka myši můžete oddálit nebo přiblížit pohled.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze