Propojení lidského mozku a počítače? Neuralink představí zařízení v pátek

Propojení lidského mozku a počítače? Neuralink představí zařízení v pátek
Fotografie: Neuralink
  • Elon Musk s jeho týmem stvořil čtečku myšlenek
  • Jejich cílem je ovládání elektroniky a chytrých zařízení

Generální ředitel americké neurotechnologické společnosti Neuralink , Elon Musk, prostřednictvím Twitteru slíbil, že se v pátek 28. srpna 2020 dočkáme funkčního zařízení, které umožní propojení mozku s počítačem.


Speciální čip by měl fungovat jako čtečka myšlenek a v prvé řadě má pomáhat lidem s určitým tělesným postižením. Zařízení založené na podobných principech jako čip od Neuralinku se ostatně v některých případech hendikepovaným pacientům implantuje i nyní. Hlavním cílem Elon Muska a jeho týmu také je, aby díky propojení bylo možné ovládat řadu chytrých zařízení, jako je mobilní telefon nebo počítač.

Kromě představení výše zmíněného čipu bychom se v pátek měli dočkat druhé generace robota, jenž by technologii Neuralinku měl implantovat flexibilními tenkými elektrodami do mozku. Tato vlákna nejsou tuhá jako běžné elektrody, naopak jejich tloušťka odpovídá lidskému vlasu a svou přítomností pacienta nijak neohrožují.

Elektrody, které se používají nyní, mohou pacientovi způsobit zdravotní újmu. Hlavní výhoda vláken od Neuralinku je, že s nimi pacientovi žádné riziko nehrozí. Elon Musk dále prozradil, že by v budoucnu mělo být vložení implantovatelného čipu do mozku možné i bez anestetik.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze