První „měsíční pohřeb“ vyvolává řadu kontroverzí

První „měsíční pohřeb“ vyvolává řadu kontroverzí
Fotografie: NASA
  • Peregrine je první americký lunární modul vyslaný na Měsíc po více než 50 letech
  • Pokud přežije přistání, bude Peregrine prvním komerčním plavidlem na cizím vesmírném tělese
  • Nese řadu vědeckých nástrojů z NASA
  • Kontroverzi však vyvolává část nákladu obsahující lidské ostatky

Jedna z prvních vesmírných misí letošního roku posouvá hranice hned v několika ohledech. Nová raketa Vulcan Centaur společnosti United Launch Alliance uskutečnit svůj první let s historickým pasažérem. Peregrine je první americký lunární modul vyslaný na Měsíc po více než 50 letech. Jeho mise by mohla znamenat přelom ve zkoumání vesmíru lidstvem. Peregrine není kosmická loď NASA, ale soukromé společnosti Astrobotic se sídlem v Pittsburghu. Pokud přežije přistání, bude Peregrine prvním komerčním plavidlem, které úspěšně přistane na Měsíci, nebo na jiném planetárním tělese mimo Zemi.

Peregrine má přistát na Měsíci v pátek 23. února a přibližně 10 dní bude shromažďovat cenné vědecké údaje o nejbližším sousedovi Země a pomůže připravit půdu pro první ženu a prvního barevného člověka, který bude pod hlavičkou mise Artemis zkoumat Měsíc.

Po příletu na Měsíc budou přístroje NASA zkoumat měsíční exosféru, tepelné vlastnosti měsíčního regolitu, množství vodíku v půdě v místě přistání a monitorovat radiační prostředí. Pět vědeckých a výzkumných nákladových modulů NASA na palubě přistávacího modulu pomůže agentuře lépe pochopit planetární procesy a vývoj, hledat důkazy o výskytu vody a dalších zdrojů a podpořit dlouhodobý a udržitelný lidský průzkum.

Nechtěná popularita

Ačkoli většinu nákladu zabírají špičkové vědecké přístroje, mise obsadila čelní místa zpravodajských medií kvůli něčemu úplně jinému. Mezi nevědeckým nákladem budou malé části lidských ostatků pro společnosti Celestis a Elysium Space, které se zabývají vesmírnými památníky. Společnost Celestis plánuje dvě samostatné vzpomínkové cesty: jedna, Tranquility, přistane na Měsíci s Peregrinem, zatímco druhá, Enterprise, bude pokračovat do hlubokého vesmíru s horním stupněm Centaur poté, co se oddělí od lunárního modulu. Cena podobných letů, které se vydají mimo bezprostřední blízkost Země, začíná na necelých 13 000 dolarech (asi 300 tisíc korun) a potenciální klienti mají možnost poslat nahoru symbolické množství lidského popela nebo DNA.

A právě to se stalo předmětem sváru. Prezident národa Navajo Buu Nygren se proti chystané misi vyslovil poté, co se o plánu dozvěděl, a označil jej za „rovnající se znesvěcení“ pro mnoho kultur, které považují Měsíc za posvátný, uvedl server knau.org.

Jednou z osobností, jejíž DNA zamíří na povrch Měsíce, bude spoluautor filmu 2001: Vesmírná odysea a autor science fiction Arthur C. Clarke. Na palubě Enterprise jsou ostatky několika klíčových postav ze série Star Trek, včetně tvůrce seriálu Gena Roddenberryho, jeho manželky Majel Barrett Roddenberryové a jejich syna Eugena Roddenberryho, a také Nichelle Nicholsové (poručice Uhura z původního seriálu) a jejího syna Kylea Johnsona.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze