Artemis 2 má odstartovat příští rok. Zatím však není jasné, zda NASA vše stihne

Artemis 2 má odstartovat příští rok. Zatím však není jasné, zda NASA vše stihne
Fotografie: NASA
  • První mise bez posádky proběhla minulý rok úspěšně
  • Artemis II je naplánována na konec příštího roku se čtyřmi astronauty
  • Ti budou mít za úkol otestovat veškeré přístroje v kapsli Orion, na Měsíci však astronauti nepřistanou

Od posledního přistání na Měsíci uběhlo více jak 50 let, NASA chystá velký návrat a chce je tam i trvale ubytovat. Mise Artemis jsou naplánované na několik let dopředu a nejblíže je mise Artemis II, která bude mít za úkol se čtyřmi astronauty obletět Měsíc a prověřit kapsli Orion a veškeré její přístroje. NASA tuto misi plánuje na konec příštího roku, ale zatím není jisté, zda se vše stihne nachystat tak, aby astronauti mohli vzlétnout. Podle zprávy na sociální síti X, se asistent hlavního astronauta NASA Randy Bresnik nedávno vyjádřil tak, že se sice nejedná o oficiální prohlášení, ale je velmi pravděpodobné, že se start posune na rok 2025.

Podle space.com NASA představila na začátku prosince tři kosmické lodě Orion, které budou sloužit pro budoucí mise Artemis. První odstartovala minulý rok v listopadu bez posádky. Na palubě byly figuríny, které měly na sobě několik testovacích zařízení. Po ukončení mise se zjistilo, že vše fungovalo nad očekávání dobře a může se přistoupit k dalšímu kroku.

V dubnu tohoto roku byli oznámeni čtyři astronauti, kteří se na cestu kolem Měsíce vydají – Reid Wiseman, Victor Glover, Jeremy Hansen a Christina Koch. Poprvé se tak k Měsíci podívá žena a také astronaut Kanadské kosmické agentury (CSA). Artemis II je naplánována stále na prosinec příštího roku, ale pokud se jakékoliv testy nepodaří dle plánu, NASA počítá s odložením. Bude to poprvé, co poletí lidská posádka v kapsli Orion a je tak na místě obezřetnost a vše perfektně naplánované.


Vybraní astronauté, kromě Hansena, nepoletí do vesmíru poprvé, mají za sebou dlouhodobé pobyty na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Na jaře příštího roku by astronauti i se záložní posádkou měli projít výcvikem, který je připraví na veškeré možné situace. Tento let bude posledním předtím, než astronauti přistanou na Měsíci. NASA však musí počkat do doby, než bude připravena raketa Starship od SpaceX, která je má na měsíčné povrch dostat. A vzhledem k tomu, že raketa zatím nemá ani úspěšný testovací let bez posádky, se nejspíše oproti původnímu plánu přistání odsune o rok a možná i dva.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze