Raketa pro misi Artemis I se vrátí v červnu na rampu pro dokončení zkoušky

Raketa pro misi Artemis I se vrátí v červnu na rampu pro dokončení zkoušky
Fotografie: NASA
  • Space Launch System i s kosmickou lodí Orion bude přivezen zpět na rampu pro „zkoušku mokrých šatů“
  • Doposud byla raketa v budově Vehicle Assembly Building, kde probíhaly dokončovací práce
  • NASA uvedla od července až do konce roku několik desítek dní, kdy budou vhodné podmínky pro start

Raketa Space Launch System (SLS) společně s kosmickou lodí Orion se vrátí zpět na rampu v Kennedyho vesmírném středisku NASA na Floridě, aby mohli inženýři dokončit takzvanou „zkoušku mokrých šatů“ (WDR). Ta spočívá ve zkoušce motorů, pohonných hmot a odpočítávání startu. Poslední zkouška byla pozastavena z důvodu úniku vodíku z potrubí, kdy byla raketa poté odvezena zpět do budovy. Původně NASA plánovala provedení testu od 1. do 3. dubna.

Inženýři dokončili veškeré zjištěné problémy, na které přišli během předchozích zkoušek. To zahrnovalo výměnu zpětného ventilu i vyřešení úniku kapalného vodíku na mobilním odpalovacím zařízení. Tým dále aktualizoval software, aby odstranil potíže, které se vyskytly během tankování kapalného vodíku a kyslíku při předchozí zkoušce.


Tým také dokončuje práce, které měly být původně provedeny až po zkoušce mokrých šatů v budově Vehicle Assembly Building (VAB). Jelikož však raketa byla do budovy odvezena, aby nezdržovala další starty, inženýři dokončují práce již nyní. Po dokončení tým připraví raketu SLS i Orion na vyjetí z budovy na rampu 39B. NASA uvedla, že by zkouška měla probíhat 14 dní.

Doposud nebylo uvedeno přesné datum startu. NASA jej uvede až po úspěšném dokončení veškerých zkoušek. Navíc je potřeba určit přesné datum dle lunárního cyklu, kdy bude vhodná trajektorie směrem k Měsíci, aby kosmická loď byla schopna splnit své cíle. Inženýři musí například zajistit, aby raketa Orion nebyla déle jak 90 minut v kuse ve tmě kvůli solárním panelům, které budou Orion pohánět. NASA uvedla několik desítek příležitostí ke startu od července až do prosince tohoto roku. Na přesné datum si však budeme muset ještě počkat.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze