Zkouška rakety pro misi na Měsíc opět odložena. Jaký je důvod tentokrát?

Zkouška rakety pro misi na Měsíc opět odložena. Jaký je důvod tentokrát?
Fotografie: NASA
  • 14. dubna byla znovu odložena zkouška rakety pro misi Artemis I
  • Při pokusu o tankování tým zjistil únik kapalného vodíku
  • Aktuálně se pohonné hmoty vypouští a tým hledá další řešení

Mise Artemis I je zaměřená na průzkum Měsíce. Jedná se o let kolem Měsíce bez posádky, aby se potvrdilo, že je vše připraveno na druhou misi Artemis II, která již ponese lidskou posádku. Již od 1. dubna probíhá takzvaná zkouška mokrých šatů, kdy je za úkol natankovat palivo do všech částí raket a vyzkoušet odpočet startu. Celá zkouška měla trvat pouze několik dní, byla však již několikrát odložena kvůli zjištěným potížím. Poprvé byla odvolána kvůli bezpečnostním problémům na mobilním odpalovacím zařízení, při dalším pokusu zase tým zjistil problém u odvzdušňovacího ventilu.

NASA odvolala 14. dubna další pokus o tankování paliva do rakety Space Launch Systém (SLS) v Kennedyho vesmírném centru na Floridě. Důvodem byl únik kapalného vodíku (LH2) na ocasním servisním stožáru, který je umístěn na mobilním odpalovacím zařízení a je připojen k základnímu stupni rakety. Kapalný vodík je jednou z pohonných látek SLS spolu s kapalným kyslíkem (LOX). Před ukončením zkoušky tým splnil jeden z cílů, kterým bylo zchlazení potrubí používané k plnění pohonné látky do horního stupně.


Podle NASA při zastavení zkoušky byla nádrž na kapalný kyslík naplněna asi ze 49 %, nádrž na kapalný vodík ale pouze z 5 %, než došlo k úniku. Aktuálně týmy vypouští pohonné hmoty z rakety. Poté zkontrolují spojení a sesbíraná data a navrhnou řešení. Zkouška odpočtu při startu taktéž neproběhla – tým tak musí určit další datum pro dokončení testů. NASA zatím neoznámila přesné datum pro start rakety. Plánuje jej nejdříve na červen, ale přesné datum uvede až po dokončení zkoušky rakety SLS.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze