Raketa pro misi Artemis I se vrátila z odpalovací rampy zpět do budovy k opravě

Raketa pro misi Artemis I se vrátila z odpalovací rampy zpět do budovy k opravě
Fotografie: NASA
  • Zkouška rakety SLS byla pozastavena, aby byly odstraněny potíže, na které se během zkoušek přišlo
  • Raketa SLS bude úplně poprvé použita v rámci mise Artemis I
  • Tým narazil nejprve na problém s odvzdušňovacím ventilem a poté na únik vodíku z potrubí

Zkouška rakety Space Launch Systém (SLS) pro misi Artemis I je prozatím ukončena. Raketa byla přemístěna zpět do budovy Vehicle Assembly Building (VAB) v Kennedyho vesmírném středisku, která se nachází přibližně 6,5 km od rampy. Po několika nedokončených pokusech o takzvanou „zkoušku mokrých šatů“, která začala na začátku měsíce, se tým rozhodl raketu z rampy odvézt. Během provádění zkoušek se opakovaně naráželo na různé problémy, které vždy zkoušku přerušily.

Mise Artemis I použije raketu SLS vůbec poprvé pro vyslání kapsle Orion, která bude kroužit kolem Měsíce. Přesné datum NASA zatím neuvedla, jelikož čeká na dokončení zkoušky. Pokud se mise Artemis I podaří, v roce 2024 chce agentura vyslat astronauty kolem Měsíce v rámci mise Artemis II.

Raketa SLS je doposud nejsilnější nosná raketa, která je nejen schopná dostat lidi na Měsíc, ale také pojmout obrovské množství nákladu a zásob pro posádku. Raketa měří téměř 100 metrů a skládá se celkově z pěti částí. Na samotném konci rakety se nachází základní centrální stupeň, který měří 65 metrů a obsahuje čtyři silné motory RS–25. Zde jsou také nádrže na kapalný vodík a kyslík.


Během zkoušek se přišlo na několik technických potíží. Podle space.com tým nejprve odhalil vadný odvzdušňovací ventil na pozemním zařízení, který měl uvolňovat tlak při tankování, a při dalším pokusu musela být zkouška zastavena z důvodu uniku vodíku z potrubí, které vedlo do rakety. Před další zkouškou tedy bylo rozhodnuto, že se nejprve tyto potíže opraví. Z toho důvodu byla raketa odvezena ze startovací rampy a technici nyní budou několik týdnů pracovat na opravách.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze