Reddit podepsal licenční smlouvu na obsah pro trénování AI

Reddit podepsal licenční smlouvu na obsah pro trénování AI
Fotografie: Unsplash
  • Nejmenovaná společnost provozující AI zaplatí sociální síti
  • Může tak využívat její texty a další materiály

Současné velké jazykové modely (LLM) umožňují fungování generativní inteligence tak, že (zjednodušeně řečeno) sledují statistické rozložení a spojení slov v běžných textech, díky čemuž je dokážou velice dobře napodobovat. To je ale zároveň jejich slabina. Jak přiznává například OpenAI, trénink jejího ChatGPT by nebyl možný, pokud se nepoužijí materiály, které jsou chráněny autorskými právy. I když spor bude muset ještě rozhodnout soud, už teď se pracuje na náhradním řešení.

Využít sociální sítě, kde mají jejich provozovatelé podle podmínek použití s texty nakládat podle své libosti, se nabízí jako ideální řešení. Takový přístup zvolil například Elon Musk, který použije sociální síť X k trénování umělé inteligence Grok. Agentura Bloomberg nyní přichází s informací, že k podobné synergii dojde i v případě sociální sítě Reddit.

Jeho majitelé podepsali smlouvu, která má hodnotu asi 60 milionů dolarů ročně, jak údajně sdělili potenciálním investorům před očekávanou primární veřejnou nabídkou akcií (IPO). Agentura Bloomberg nejmenovala velkou společnost zabývající se umělou inteligencí, která Redditu platí miliony za přístup k jeho obsahu, ale jejich dohoda by zřejmě mohla sloužit jako vzor pro budoucí smlouvy, což by pro firmu mohlo znamenat další mnohamilionové obchody.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze