Rekordmani v dlouhověkosti: Která zvířata žijí nejdéle?

Rekordmani v dlouhověkosti: Která zvířata žijí nejdéle?
Fotografie: Tereza Lásková, fZone.cz
  • Nejdéle žijícím suchozemským živočichem je seychelská obří želva
  • Černý korál nalezený u pobřeží Havaje je starý přes 4 000 let
  • A prakticky nesmrtelnými druhy jsou medúza a nezmar

Na Zemi žije obrovské množství zvířat – od těch nejmenších, až po ty největší. Každé zvíře žije na jiném místě, v jiném prostředí a také se dožívá různého věku. Menší hlodavci žijí jen pár let, želvy se pak dožívají více jak 100 let. Mezi ty největší rekordmany však patří mořští tvorové. A někteří jsou dokonce potencionálně nesmrtelní. Která zvířata tedy žijí nejdéle?

Seychelská obří želva

Želvy se všeobecně dožívají vyššího věku. Nejstarším suchozemským zvířetem je seychelská obří želva jménem Jonathan. Ten žije na ostrově Svatá Helena už od roku 1882, kdy byl ze Seychel přivezen. V té době ale byl už dospělý, a tak se jeho věk odhaduje okolo 200 let. Podle livescience.com želvy obrovské žijí tak dlouho, protože potřebují více času pro rozmnožování. Jejich vejce totiž často sežerou predátoři.

Velryba grónská

Tento obrovský živočich se považuje za nejdéle žijícího savce na Zemi. Národní úřad pro oceán a atmosféru (NOAA) uvádí, že se velryby dožívají běžně více jak 100 let. Nové poznatky však naznačují, že jsou schopné žít i déle jak 200 let. Takovou dlouhověkost jim umožňují geny, které opravují poškozené DNA. V dospělosti tento druh velryby dosahuje váhy až 90 000 kilogramů a za rok sní přibližně 100 metrických tun korýšů.

korál

Černý korál

Ačkoliv se může zdát, že koráli vypadají spíše jako kus skály, jedná se o bezobratlé živočichy tvořené z polypů. Ty se neustále množí a vytváří geneticky identické kopie, čímž se postupně korálový exoskelet zvětšuje. Ve větších hloubkách žijí černé koráli, které patří mezi ty nejdéle žijící. Podle livescience.com byl objeven tento korál u pobřeží Havaje a jeho stáří je 4 265 let.

Turritopsis dohrnii

Jedná se o medúzu, která je podle visualcapitalist.com nesmrtelná. Dokáže se totiž vrátit zpět ve svém životním cyklu. Je tedy schopna všechny své buňky přeměnit do mladšího stádia. Svůj život tyto medúzy začínají jako larvy, které usednou na mořské dno a promění se v polypy, které produkují plovoucí medúzy. A právě v polypy je schopna se medúza opět přeměnit, pokud je fyzicky poškozena, nebo hladoví. Za správných podmínek tak nemusí medúza nikdy zemřít.

Nezmar

Další mořský živočich, o kterém víme, že může potencionálně žít věčně. Jedná se o bezobratlého živočicha, který je tvořen kmenovými buňkami. A právě ty dokáže neustále regenerovat za pomoci duplikace nebo klonováním. To způsobuje, že buňky s věkem nestárnou. Samozřejmě i tito tvorové umírají, a to nejčastěji na nemoci nebo sežráním od predátorů. Pokud by však měli ideální podmínky pro život, mohli by se regenerovat navždy. Tento způsob regenerace také velmi zajímá vědce, jelikož by mohl přinést naprostý zlom v genové terapii.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze