Pro psy není svět jen černobílý. Jaké barvy rozeznají?

Vyvracíme nejčastější mýty
Pro psy není svět jen černobílý. Jaké barvy rozeznají?
Fotografie: unsplash.com
  • Psi mají pouze dva typy čípků
  • Jejich vidění je dichromatické, vidí tedy odstíny šedé, hnědé, žluté a modré
  • Naopak nevidí barvy od zelené po červenou

V dnešním díle o zažitých mýtech se zaměříme na psy – naše nejoblíbenější domácí mazlíčky. Všeobecně koluje informace, že psi vidí svět černobíle – to ale není tak úplně pravda. Vidí sice úplně jinak než my, ale rozhodně vidí více než odstíny černé a bílé. Jak se tedy na svět dívají?

Jaké barvy pes rozezná?

To, že jsou psi barvoslepí, je velmi rozšířená informace, avšak nepravdivá. Podle purina.com mají oči psů pouze dva typy čípků, což odpovídá asi 20 % našich očí. Z toho je zřejmé, že jejich barevné spektrum je sice omezeno, ale přesto některé barvy vidí – konkrétně odstíny šedé, hnědé, žluté a modré. Barvoslepost mají naopak na červeno-zelené barvy. Takovému typu vidění se říká dichromatické, může se přitom objevit i u lidí.

Naši domácí mazlíčci ale mají problém rozeznat různé odstíny. My vidíme rozdíl mezi světle a tmavě modrou, zatímco psi nemusí rozdíl vůbec zaznamenat. Pokud tedy například položíte světle hnědou hračku na tmavě hnědou podlahu, je možné, že ji neuvidí. Proto je dobré volit výrazné žluté nebo modré barvy, které jsou pro psy jasněji rozeznatelné.

hračky pro psa

I ostrost je u psů nižší

Naše oči, pokud jsou zdravé, umí zaostřit na blízké i vzdálené objekty. Podle pedigree.com mají psi – v závislosti na plemenu – 20 až 40 % naší zrakové ostrosti. Pokud se tedy díváte na televizi ze vzdálenosti dvou metrů, pes ji vidí rozmazaně. Všeobecně ale vidí předměty z blízka lépe než z dálky.

Co ale psi umí o něco lépe než my, je vidět při slabém světle. Jejich zorničky se v šeru dokážou více rozšířit, a zachytit tak více světla než ty lidské. Kromě toho podle vcahospitals.com lépe rozpoznají jakýkoliv pohyb, a to i na velké vzdálenosti. I když mají méně čípků, jejich oči mají více tyčinek než naše, proto jsou citlivější na detekci pohybu. Se vším jim navíc pomáhají uši, které jsou u psů velmi dobře vyvinuté.

Vidění také ovlivňuje tvar hlavy. Oči jsou u psů po stranách hlavy, což rozšiřuje zorné pole. Pokud má pes úzký obličej a dlouhý nos, má lepší periferní vidění, naopak mu ale dělá problém binokulární zaostření, tedy vidění oběma očima zároveň. U plemen se zkráceným (plochým) čumákem je lepší binokulární vidění, ale mají zase větší slepou skvrnu.

Až tedy příště vyrazíte na procházku a budete vašemu psovi házet hračku, mějte na paměti, že žlutá, oranžová a zelená pro ně představuje prakticky jednu barvu. Pokud tedy hodíte žlutou hračku do trávy, bude ji hledat hůře než například modrou. Pokud zvolíte červenou, bude ji váš mazlíček vidět jako hnědošedou nebo černou. Nezapomínejme ale na jejich skvělý čich, který jim pomáhá rozeznat jednotlivé předměty. I když jim tak barvy splývají, čumák jim pomůže najít to, co hledají.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze