Zemřela nejstarší žena světa, bylo jí 117 let

Zemřela nejstarší žena světa, bylo jí 117 let
Fotografie: unsplash.com
  • Rodiče rok před jejím narozením emigrovali do USA
  • Když bylo Marii 8 let, vrátili se zpět do Španělska, kde zůstala až do své smrti
  • Za svůj život zažila vyplutí Titaniku, první i druhou světovou válku a španělskou občanskou válku

V pondělí zemřela nejstarší žena světa – Maria Branyas Morera. S dožitým věkem 117 let a 168 dní se tak stala osmou nejstarší osobou na světě s ověřitelným věkem. Narodila se 4. března 1907 v San Francisku, což bylo podle CNN pouhé čtyři roky poté, co bratři Wrightové zahájili první motorově poháněný let. Rok před jejím narozením její rodiče emigrovali ze Španělska do USA, kde její otec založil ve španělštině měsíčník Mercurio.

Když bylo Marii 8 let, celá rodina se přestěhovala zpět do Španělska. Podle lavanguardia.com se ale při zpáteční cestě otec na lodi nakazil tuberkulózou a zemřel. Ona a tři její bratři tak od té doby byli vychováváni pouze matkou v Barceloně. Maria se později seznámila s Joanem Moretou, který se stal jejím mužem. Strávili společně přes 40 let a měli tři děti.

Maria zažila nespočet historických událostí. Když jí bylo pět let, vyplul na moře Titanik. Zažila první i druhou světovou válku a také španělskou občanskou válku. Posledních 20 let pak strávila v pečovatelském domě v Katalánsku. Je také nejstarší osobou na světě, která se uzdravila z koronaviru. Na ten byla pozitivně testována v květnu 2020, avšak nemocí prošla téměř bezpříznakově.


Maria Branyasová nás opustila. Zemřela, jak chtěla: ve spánku, klidně a bez bolesti,“ uvedla její dcera na sociální síti X, která spravovala její profil. Po smrti Marie je tak aktuálně nejstarší osobou světa Japonka Tomiko Itooka, které je 116 let. Vůbec nejstarším člověkem na planetě byla Jeanne Louise Calmentová, která se narodila 21. února 1875 a zemřela 4. srpna 1997. Dožila se tak 122 let a 164 dní.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze