Ministerstvo zdravotnictví novou kampaní připomíná, jak se chránit proti chřipce

Ministerstvo zdravotnictví novou kampaní připomíná, jak se chránit proti chřipce
Fotografie: unsplash.com
  • Chřipka se v Česku vyskytuje každý rok nejčastěji mezi prosincem a březnem
  • Každý rok onemocní chřipkou v průměru 5 až 10 % dospělých a čtvrtina dětí
  • Na chřipku každoročně umře okolo 1 500 osob
  • Nejúčinnější ochranou je očkování
  • Prioritně by měly dostat vakcínu osoby starší 65 let, lidé s přidruženým onemocněním nebo s poruchou imunity a lidé, kteří žijí v sociálních zařízeních

Česká republika se dlouhodobě potýká s dramaticky nízkou proočkovaností proti chřipce. Důvodem je zejména mylný dojem občanů, že chřipka je banální onemocnění. Přitom každoročně postihuje statisíce lidí a má průměrně každý rok na svědomí 1 500 životů. Proto vznikla kampaň s názvem Chřipka se nikdy nevzdává, která má za cíl občanům připomenout, že chřipka je virové onemocnění, které není radno podceňovat, a že nejúčinnější ochranou proti němu je očkování.

Virus chřipky se v České republice vyskytuje každoročně v zimních měsících, nejčastěji mezi prosincem a březnem. Očkování je proto vhodné každý rok na podzim před začátkem chřipkové sezóny. „Právě teď je ten nejvhodnější čas, kdy se jít nechat naočkovat, a to jak proti chřipce, tak proti onemocnění COVID-19, protože začíná sezóna respiračních onemocnění,“ apeluje náměstek ministra zdravotnictví Josef Pavlovic. „Očkování proti chřipce je sice dobrovolné, ale zachraňuje životy,“ dodal.


Chřipka bývá chybně zaměňována s nachlazením, které je mnohem méně závažné a obvykle začíná postupně ucpaným nosem nebo rýmou a bolestmi v krku. Naopak chřipka je vysoce infekční onemocnění s rychlým nástupem doprovázené horečkou, zimnicí, bolestmi hlavy, kloubů, svalů a výraznou únavou. Zdraví jedinci se obvykle uzdraví do 7 dnů, únavnost ale může přetrvávat i 2 až 3 týdny. Ovšem u řady nemocných může vést chřipka k hospitalizaci nebo úmrtí. Každý rok onemocní chřipkou v průměru 5 až 10 % dospělých a čtvrtina dětí.

„Chřipka postihuje všechny věkové skupiny populace a její průběh je značně variabilní od mírného až po smrtící. Závažně probíhající onemocnění se může vyskytnout nejen u chronicky nemocných osob a seniorů, ale i u zdravých dětí nebo dospělých. Nejdůležitější metodou prevence chřipky a jejích komplikací je očkování. Bohužel proočkovanost u nás není dobrá a je 2 až 3krát nižší v porovnání se západními zeměmi,“ uvedl Jan Kynčl, vedoucí Oddělení epidemiologie infekčních nemocí Státního zdravotního ústavu a zástupce České republiky v evropské síti pro chřipku, a doplňuje: „Zkušenosti z jižní polokoule mohou naznačit, jaký průběh by mohla mít chřipková sezóna letos u nás. Ačkoliv byla chřipka dva roky v pozadí, u protinožců se letos na jaře vrátila v plné síle.“


Prioritně by se měly očkovat osoby nad 65 let, osoby s přidruženým onemocněním např. srdce, cév, ledvin nebo plic, dále lidé s cukrovkou, osoby se závažnou poruchou imunity a osoby, které žijí v kolektivních sociálních zařízeních. Těmto skupinám je také očkování plně hrazeno z veřejného zdravotního pojištění. „Chtěl bych všechny pacienty pozvat k praktickým lékařům na očkování. Nyní je k tomu ideální období. Velkou výhodou je, že lze očkovat současně jak proti onemocnění COVID-19, tak proti chřipce. Očkují všichni praktičtí lékaři a pokud by pacient neměl svého lékaře, nebo by se zrovna nacházel mimo místo, kde má svého lékaře, může zajít na očkování k jakémukoliv nejbližšímu praktickému lékaři a ten ho naočkuje,“ vyzval občany k očkování předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze