Třetí zuby už nemusejí být protéza. Vědci dokázali spustit jejich růst

Třetí zuby už nemusejí být protéza. Vědci dokázali spustit jejich růst
Fotografie: unsplash.com
  • Lék deaktivuje protein, který blokuje růst zubů
  • Testy na zvířatech dopadly úspěšně
  • Testovaní na lidech začne na podzim

Dětem obvykle vštěpujeme do hlavy, že se o své zuby musí starat. Okamžik, kdy jim mléčný zub vypadne a je nahrazen novým a zdravým, se odehraje jen jednou za život. Pokud tedy někdo mluví o „třetích zubech“, má na mysli jejich náhradu v podobě zubní protézy, která je od určitého věku nevyhnutelná Ta by však v budoucnu možná nemusela být nutná. Tým japonských vědců nyní vyvíjí látku, po které vám zuby opět začnou růst.


Výzkum vedl Katsu Takahashi, vedoucí oddělení stomatologie a ústní chirurgie v nemocnici Kitano. Intravenózní lék deaktivuje protein USAG-1 (uterine sensitization-associated gene-1), který potlačuje růst zubů. Zablokování interakce USAG-1 s jinými proteiny spustí růst kosti.

Zkoušky na lidech začnou v září, ale lék byl velmi úspěšný při léčbě fretek a myší a fungoval bez závažných vedlejších účinků. Samozřejmě platí obvyklá výhrada, že lidé nejsou myši ani fretky, ačkoli vědci se zdají být přesvědčeni, že bude fungovat i na homo sapiens. Důvodem je 97% podobnost fungování proteinu USAG-1 při porovnání člověka s ostatními druhy.

Podzimní klinická studie bude zahrnovat dospělé, kterým chybí alespoň jedna stolička, ale chystá se i sekundární studie zaměřená na děti ve věku od dvou do sedmi let. Všem dětem ve druhé studii budou chybět nejméně čtyři zuby v důsledku vrozeného nedostatku zubů. A konečně třetí studie se zaměří na starší dospělé, kterým chybí jeden až pět stálých zubů v důsledku faktorů prostředí. Vědci jsou ohledně komerčního nasazení tohoto objevu celkem optimističtí a v případě úspěchů klinických zkoušek jej odhadují na rok 2030.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze