Robot z chytrého slizu by mohl změnit budoucnost chirurgie

Robot z chytrého slizu by mohl změnit budoucnost chirurgie
Fotografie: The Chinese University of Hong Kong
  • Robot z nenewtonské kapaliny je schopen pohybu a oprav sebe nebo jiných míst
  • Jeho nasazení do praxe však brání řada problémů
  • V budoucnu by však mohl nahradit například laparoskopie

Při sledování videa, které zveřejnila Čínská univerzita v Hong Kongu, se člověk zdráhá věřit, že by něco podobného malému slimákovi mohlo někdy putovat lidským tělem a opravovat zde určité nedostatky. Ale přesně takový je záměr výzkumníků.


Jejich slizový robot je vyroben z nenewtonské kapaliny, která se skládá z boraxu a několika dalších složek. Může buď ztvrdnout při rychlém dotyku, nebo změknout při pomalém dotyku. Kromě toho je tato inovace pozoruhodně odolná. Díky své všestrannosti je schopen se také sám opravit, dokonce ho lze rozřezat a znovu složit. Neobvyklý robot kupodivu dokáže také vést elektřinu, což znamená, že teoreticky může sloužit i jako rychlá oprava rozbitých obvodů.

Robot o velikosti 1,5 mm má nejen schopnost rekonfigurovat se po rozpadu, ale také se dokáže chovat jako pevná látka, na rozdíl od jiných magnetických tekutin, které jsou obvykle vyrobeny z nanočástic oxidu železa nebo podobného magnetického kovu. Z toho ale plynou i problémy, které zatím zabraňují nasazení do medicínských projektů. Použitá sloučenina je vysoce toxická a po kontaktu s určitými tělními tekutinami by se mohl jed uvolňovat do těla. Teoreticky však lze vytvořit křemičitý povlak v samotném slizu, který bude fungovat jako nárazník mezi magnetickými částicemi a lidským tělem.

Zmíněná konfigurace také prozatím neumožňuje osazení kamery. Ovládání na dálku je možné pomocí proměnlivého magnetického pole, avšak ne s takovou přesností, jakou by chirurgické zákroky vyžadovaly. Avšak i to se chystají vědci řešit a robot by pak mohl fungovat jako náhrada laparoskopických operací. Uměl by například vyzvednout ze žaludku náhodně spolknuté malé objekty, jako jsou baterie.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze