Podle Neuralinku označily úřady Blindsight za průlomové zařízení

Podle Neuralinku označily úřady Blindsight za průlomové zařízení
Fotografie: Neuralink
  • Zařízení by mohlo nahradit lidské oči
  • Podle Muska funguje na opicích
  • Výsledky přesvědčily i agenturu FDA, která jej zařadila do speciálního schvalovacího procesu

Neuralink je jedna z odvážných vizí Elona Muska, ve které se lidský mozek napřímo propojí v výpočetní technikou. V první fázi to bude sloužit jako pomůcka pro ochrnuté, což dokázala úspěšná první, i následná implantace lidským pacientům. Tím však snažení firmy nekončí. V záloze mají další projekty, které jsou neméně ambiciózní. Kupříkladu takový Blindsight nechce nic menšího, než nahradit lidské oči.

Takové zařízení musí projít přísným schvalovacím procesem, které má v USA na starosti agentura FDA (Food and Drug Administration). Výrobci, kteří se přihlásí do dobrovolného programu FDA pro průlomová zařízení a získají od agentury označení, získají příležitost spolupracovat s odborníky FDA prostřednictvím několika různých možností programu, aby mohli účinně řešit témata, která se objeví během fáze přezkumu před uvedením na trh. Úřad FDA rovněž určuje priority pro přezkoumání průlomových zařízení. Označení průlomového zařízení může v konečném důsledku urychlit vývoj technologie. V loňském roce udělil FDA toto označení 145 zdravotnickým prostředkům.


Elon Musk v březnu prohlásil, že Blindsight už funguje na opicích. Rozlišení bude zpočátku nízké, jako u rané grafiky Nintenda, ale nakonec může přesáhnout normální lidský zrak.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze