Robotický kříženec stonožky a rejnoka je jako doma ve vodě i na souši

Robotický kříženec stonožky a rejnoka je jako doma ve vodě i na souši
  • Využití robot nalezne při kontrole korálových útesů nebo záchraně nešťastníků
  • Robotovi nedělá problém pohyb po písčitých pláních, na ledě či sněhu nebo ve vodě

Tvůrci robotů se často nechávají inspirovat ve zvířecí říší, která je plná podivuhodných tvorů s rozmanitými schopnostmi. Americké společnosti Pliant Energy se pravděpodobně podařilo vytvořit jednoho z nejzajímavějších robotů vůbec. Zařízení, které připomíná kombinaci stonožky a rejnoka, je doma na souši i ve vodě. Pohybuje se pomocí speciálních ploutví, které zajišťují hladký pohyb na pevných i měkkých površích. Kromě toho, že je robot excelentním plavcem, se také dokáže bezproblémově pohybovat po písčitých pláních a na ledě či sněhu nebo se plazit po množství dalších různorodých povrchů.

Společnost Pliant Energy, která robotickou podivnost stvořila, ploutve popisuje jako „čtyřrozměrné objekty s hyperbolickou geometrií, která robotovi umožní plavit se jako rejnok, lézt jako stonožka, tryskovitě se pohybovat jako hlavonožci a plazit se jako had.

Využití robot nalezne například při kontrole korálových útesů nebo při záchraně nešťastníků, pod kterými praskl led. Dalším využitím je sledování zvířat v jejich přirozeném prostředí.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze