Robotická hadice z Japonska chce zjednodušit hašení těžko dostupných míst

Robotická hadice z Japonska chce zjednodušit hašení těžko dostupných míst
  • Inženýři z japonské univerzity vymysleli robotickou hadici, která se dokáže sama vynést do výšky pomocí vodních trysek
  • Jedná se zatím pouze o prototyp, který má nastínit možnou modernizaci hasících technik

Postupně se dočkáváme stále častěji nejen nových robotů, ale také robotizace již zavedených postupů. A byť se to může zdát na první pohled jako bláznivý nápad, tak inženýři z japonské univerzity v Tohoku věří, že robotizaci potřebuje i něco tak obyčejného jako hasící hadice. Hasiči mohou totiž zejména v hustě zabydlených oblastech japonských měst čelit při hašení požárů budov velkým problémům. Mezi nimi a ohněm mohou být mnohé překážky, a právě proto byl vytvořen prototyp robotické hadice jménem Dragon Fire Fighter (Dračí hasič).

Jak můžete vidět v přiloženém videu, hadice funguje velice jednoduše. Pohybuje se tak, že se nadnáší na silných vodních tryskách. Tlak vody je natolik silný, že dokáže hadici bez problémů zvednout, a směr trysek mohou kontrolovat hasiči z bezpečnější vzdálenosti. Očividně však musí tvůrci tohoto přístroje vyřešit ještě řadu problémů a otázek.

Hadice je zatím kupříkladu velmi pomalá a funguje na krátkou vzdálenost, takže je otázkou, jak praktický by takový výtvor byl. Také nevíme, jak vysoko může tlak hadici nadzvednout. Problémem může být také síla trysek a škoda, kterou mohou napáchat (všimněte si, jak hladce prořezávají okolní trávník). A pak je zde samozřejmě také otázka, zda to není zkrátka jen plýtvání drahocenné vody. V současnosti se nám tento nápad zkrátka nezdá praktický, ale pokud by fungovala robotická hadice na delší vzdálenosti jen jako prodloužení klasické hadice na žebřinách, mohl by být takový nástroj při hašení ve výškových budovách velice praktický.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze