Rozšířená realita pomáhá lidem zbavit se strachu z pavouků

Rozšířená realita pomáhá lidem zbavit se strachu z pavouků
Fotografie: Univesität Basel
  • Aplikace Phobys pro Android a iOS ukazuje pavouky v rozšířené realitě
  • Pomůže tak lidem překonat obavy
  • Lidé trpící fobií by ji však měli využívat pod odborným dohledem

Každý z nás (i když to nepřizná) má věc, které se bojí. Mohou to být uzavřené nebo otevřené prostory, pavouci hadi... Zkrátka cokoli. Problém ale nastane, když takový stav znemožňuje normálně fungovat. K léčbě fobie je pak třeba odborná pomoc.

Phobys

Jednou z forem terapie pak je, že pacienti postupně zkoušejí zvyšovat svůj práh tak, že se postupně vystavují nepříjemným podnětům. Kupříkladu u pavouků by se začalo představou, pak obrázkem, videem až nakonec živým zvířetem za sklem a nakonec možná i fyzickým kontaktem. Tuto posloupnost nyní vědci z Basilejské Univerzity doplnili o rozšířenou realitu. Jejich aplikace se jmenuje Phobys, je dostupná pro chytré telefony s Androidem i iOS a zaměřuje se právě na pavouky – arachnofobie je podle vědců jedním z nejčastějších iracionálních strachů. Pomocí aplikace se zcela neškodný virtuální pavouk může objevit ve vašem okolí nebo dokonce na těle.

Phobys

Vědci nicméně varují, že pokud opravdu trpíte nezvladatelným strachem, pak byste aplikaci měli používat pouze pod dozorem certifikovaného terapeuta. V opačném případě můžete svůj stav ještě zhoršit.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze