Moneta se opírá do digitalizace, nabídne hypotéky online i dětský účet

Moneta se opírá do digitalizace, nabídne hypotéky online i dětský účet
Fotografie: Moneta
  • Banka Moneta chce, aby její služby byly přístupné pouze digitálně
  • Hypotéku tak bude možné (teoreticky) vyřídit bez zásahu člověka
  • Novinkou je také dětský účet s ovládáním ušitým na míru mladším uživatelům
  • I přesto banka plánuje zachovat fyzické pobočky, i jejich design se vyvíjí

Moneta se podle společnosti Deloitte řadí do prvních 10 % top digitálních bank na světě, podle květnového srovnání společnosti Market Vision je navíc na tuzemském trhu jednoznačným digitálním lídrem. V České republice je premiantem v nabídce plně online nabízených produktů a služeb: digitálně již pokrývá celých 98 % svého portfolia. Toto léto zavádí inovace, které ji k plné digitalizaci významně posunou. Jsou mezi nimi hypotéka online, možnost digitálního zrušení běžného či stavebního spoření nebo rodinný účet.

Banka pro digitální generaci

Intenzivní výzkum hrál zásadní roli i při vývoji nového Rodinného účtu – tentokrát byli mezi dotazovanými rodiči s dětmi. S příchodem tohoto produktu se stává Smart Banka aplikací pro celou rodinu. S kompletní kontrolou lze zřídit aplikaci a kartu pro dítě od osmi let, nastavit limity, sledovat a schvalovat platby, případně uzamknout účet. Rodinný účet, který provází děti od prvního kontaktu s financemi až k dospělosti, lze snadno založit online s rodným listem, občanským průkazem nebo pasem dítěte.


Hypotréka online na pár kliků

Banka nyní posouvá svůj hypoteční servis ještě dál a spouští službu Hypotéka.cz. Díky ní si lze hypotéku snadno sjednat online z pohodlí domova. Jde o první zcela online hypotéku za účelem koupě nemovitosti na českém trhu. Hlavní inovací je možnost získání tzv. hypotečního certifikátu, který klientům garantuje úvěr ještě předtím, než vyhledají nemovitost. Následuje online ocenění nemovitosti a digitální ověření totožnosti například pomocí Bank ID. Posledním krokem je pak podpis úvěrové smlouvy pomocí SMS.

Následná správa úvěru, jako je například čerpání úvěru, mimořádná splátka či předčasné splacení probíhá v internetovém bankovnictví Monety, Internet Bance. Mimořádnou splátku, předčasné doplacení nebo refinancování lze navíc řešit také prostřednictvím aplikace mobilního bankovnictví Smart Banka.

Těšte se na platby přes telefon

Moneta jako první banka umožní svým klientům již od září platby na telefonní číslo včetně integrace zasílání plateb v aplikaci Zprávy na iOS nebo Kontakty na Androidu. Smart Banka bude navíc rozšířena o funkci výhledu zůstatků, která na základě historie plateb zobrazí zůstatek až na měsíc dopředu nebo přehledně zaeviduje všechna předplatná doplněná o ikony většiny hlavních předplatitelských služeb v Česku.

I přesto banka neplánuje, že by společně s digitalizací bankovnictví rušila nebo omezovala fyzické bankovnictví v podobě poboček a bankomatů. Během uplynulých 12 měsíců prošlo kompletní rekonstrukcí patnáct poboček, dalších 84 se pak dočkalo modernizace. Banka také investovala do obnovy své bankomatové sítě, když ve 192 případech vyměnila staré bankomaty za nejnovější přístroje poslední generace včetně tzv. vkladomatů.

Aby byly nově modernizované pobočky komfortní pro všechny klientské skupiny, začala Moneta při plánování rekonstrukcí svých poboček využívat unikátní švýcarskou pomůcku pro navození pocitu stáří, takzvaný gerontooblek. 15kg vestu, speciální sluchátka, brýle a rukavice, simulující zatuhlost kloubů, pískání v uší, šedý zákal nebo třes rukou. Oblek, kterého je v Česku jen několik kusů, tak má po dohodě s výše uvedenou organizací k dispozici při plánování toho, aby budoucí zrekonstruované pobočky byly vstřícnější nejenom k seniorům, ale ke všem ostatním klientům, kteří těmito zdravotními problémy trpí.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze