Rusko sní o hotelové „nástavbě“ ISS. Ubytovné? Jak jinak než astronomicky drahé

Rusko sní o hotelové „nástavbě“ ISS. Ubytovné? Jak jinak než astronomicky drahé
  • Týden pobytu ve vesmíru by vyšel každého pasažéra na neskutečných 860 milionů korun
  • Za projektem stojí Roskosmos, ruský ekvivalent NASA, a cena výstavby má činit až 10 miliard korun
  • Hotel má nabídnout 4 ložnice, společenskou místnost, posilovnu či vlastní Wi-Fi připojení
  • Plánovaný hotelový modul by se měl připojit k Mezinárodní vesmírné stanici nejdříve v roce 2022

Zájem o vesmír a vysílání lidí vysoko nad povrch naší rodné planety rozdmýchala po mnoha letech stagnace společnost SpaceX, kterou následují i další jako Virgin Galactic či Blue Origin. Právě tyto společnosti chtějí nabídnou již v roce 2018 a 2019 první komerční lety do vesmíru a započít tak věk vesmírné turistiky. Nyní se zdá, že se k těmto menším společnostem přidá dokonce i samotné Rusko, ale udělá to po svém – chce na orbitě postavit luxusní hotel.

Roscosmos - Roskosmos

Podle propracovaného návrhu, který se nedávno objevil, chce Státní korporace pro kosmické aktivity „Roskosmos“, ruský protějšek NASA, vybudovat 20 tun těžký a necelých 16 metrů dlouhý modul pro Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS), jenž má v sobě ukrývat luxusní hotel. Ten by měl mít čtyři ložnice, dvě „hygienické a zdravotnické“ stanice, společenskou místnost, posilovnu a samozřejmě nesmí v dnešní době chybět ani povinné Wi-Fi připojení.

Hotel má být v podstatě přepracovaným vědeckým modelem NEM-1, na kterém již Rusko pracuje a chce jej připojit k ISS v roce 2021. Výroba hotelového modulu by přitom byla financovaná kombinací soukromých a státních zdrojů. Nemalá část peněz by šla přímo od zájemců o ubytování, kteří mají platit formou splátek, přičemž prvních pár splátek by bylo využito na samotnou výrobu modulu. Jen cena samotné výroby vesmírného hotelu bez vedlejších nákladů je však stanovena na hodnotu mezi 6 až 10 miliardami korun.

Vesmírný modul NEM-1
Ruský vesmírný modul NEM-1

Podle návrhu by tak bylo nejprve nutné sehnat přinejmenším 12 pasažérů, kteří by byli ochotní zaplatit v přepočtu necelých 90 milionů korun předem. Následně by zaplatili během dvou let do prvního letu další dvě splátky, každá by měla výši zhruba 270 milionů korun. Na závěr by proběhla poslední platba ve výši 230 milionů korun před samotným startem.

Celkově by tedy každého vyšel vesmírný pobyt na 860 milionů korun za jednu cestu, která by trvala jen jeden až dva týdny. Měsíční pobyt s možností na chvilku vystoupit z modulu do vesmíru by si žádal další příplatek 430 milionů. Pobyt ve vesmíru by tak byl alespoň prozatím skutečně pouze pro ty nejbohatší z nás. Samozřejmě musí ale hotelový modul čelit také mnoha jiným problémům, než je pouze jeho financování.

Start ruské rakety Soyuz VS03
Start ruské rakety Sojuz

I když existují detailní návrhy a schémata, i přes zájem „investorů“ nemusí Rusko výrobu vůbec zahájit. Modul by mohl být dle odhadů připojen k ISS nejdříve v roce 2022, avšak Mezinárodní vesmírná stanice má již v roce 2028 odejít do zaslouženého důchodu. Hotel by ovšem musel vydělávat alespoň 9 let, aby se jeho výroba vůbec vyplatila. Pokud by tedy měla ISS skutečně přestat aktivně fungovat podle plánu, nedočkalo by se Rusko svého výdělku. Nic tedy není vytesáno do kamene a ještě se uvidí, zda se na prvním vesmírném hotelu vůbec začne pracovat.

Zdroje: engadget.com, russianspaceweb.com, futurism.com

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze