Samsung chystá chytrý respirátor, který vám pomůže dýchat čistší vzduch

Samsung chystá chytrý respirátor, který vám pomůže dýchat čistší vzduch
Fotografie: Martin Fajmon, fzone.cz
  • Firma podala patentovou přihlášku
  • V ní nezvykle podrobně popisuje systém filtrů, ventilátoru a software

Když se během koronavirové epidemie objevily první návrhy na chytrou obličejovou masku, nebylo to bráno moc vážně. Nezůstalo však pouze u nápadu a některé firmy se dostaly až do výrobní fáze.

Zatímco se Evropané roušek s radostí zbavili, v mnoha asijských zemích je jejich nošení během sezóny respiračních nemocí běžným standardem. A právě zde firmy cítí, že by měly šanci prodávat něco lepšího s přívlastkem „smart“. Přesně to ukazuje dokument Samsungu popisující elektronickou masku, kterou lze ovládat prostřednictvím mobilní aplikace. Aplikace zobrazuje informace z masky, jako je stupeň filtru, který je v ní právě umístěn, její baterie, rychlost otáčení ventilátoru, doba používání masky, množství čistého vzduchu a další informace týkající se dýchání.

Předpoklad této high-tech masky se zdá být tak jednoduchý. Má filtry (jako MA-60, MA-80 nebo MA-94), které čistí vzduch, který dýcháte. K tomu slouží senzory ve všech rozích filtrů, které postupně kontrolují, jak jsou filtry znečištěné, a ventilátor, který vám pomáhá lépe dýchat. Procesor pak na základě údajů ze snímačů automaticky rozhoduje o míře filtrování. Na základě údajů ze senzorů pak maska upraví rychlost ventilátoru. Pokud jsou filtry opravdu znečištěné, ventilátor se roztočí rychleji, aby lépe vyčistil vzduch. Pokud nejsou tak znečištěné, roztočí se pomaleji, aby šetřil energii baterie masky.

Samsung

Uvedený dokument je patentovou přihláškou pro území USA. Obvykle to neznamená, že se firma daný produkt skutečně chystá vyrábět, ale v tomto případě jsou technologie popsané nezvykle přesně a podrobně. Mohlo by se tak jednat o výjimku, kdy se tento patent co nevidět překlopí do praxe.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze